Brottsligheten, nätmobbing och missbruket på internet är ett stort problem. Abuse som det också kallas, är brott mot svensk lagstiftning och nätetiketten.

Normala människor skickar inte hotbrev eller trakasserar andra. Inte heller lägger man ut porrbilder på nätet. Skulle någon göra det blir det ofta föremål för en polisanmälan.

Gör inget du inte som du kan stå för senare eller något som du själv inte vill att andra skall göra mot dig. Allt du gör på nätet sparas ofta elektroniskt på något sätt och som du kan komma att stå till svars för senare och de flesta med lite kunskap om internet kan lätt spåra dig. Tänk på att bemöta andra på internet som du själv bemöter människor i verkligheten.

Yttrandefrihet på Internet.
Man får inte skriva vad som helst om andra människor på internet. Personuppgiftslagen (1998:204) som trädde i kraft den 24 oktober 1998 reglerar detta och samtidigt upphörde datalagen (1973:289) att gälla. Detta avses skydda människor från nätmobbing.
Men enligt 7 § andra stycket personuppgiftslagen skall flera bestämmelser i lagen inte tillämpas på sådana personuppgifter som sker uteslutande för journalistiska ändamål.

Tolkningen av denna bestämmelse har prövats av Högsta domstolen (HD) i en dom den 12 juni 2001, mål nr B 293-00. Enligt åklagaren var syftet att sprida kränkande eller nedvärderande personuppgifter. HD fann inledningsvis att syftet med webbplatsen fick anses ligga väl inom ramen för ett journalistiskt ändamål att informera, utöva kritik och väcka debatt om samhällsfrågor av betydelse för allmänheten och att det saknade betydelse vilken standard webbsidan hade.
Självklart innebär detta inte, att så länge det föreligger ett journalistiskt ändamål att det står fritt att framföra vilka uppgifter hur som helst. Det du skriver kan vara straffbart som förtal, hets mot folkgrupp, barnpornografi, olaga våldsskildring, förolämpning och uppvigling.

Men i princip innebär Pul-lagen också att du inte får namnge andra personer på din hemsida om man ska följa lagen korrekt. Du får heller inte länka till Kalle Petterssons hemsida utan att ha mailat densamma och fråga om lov. Men, var försiktig om du namnger någon i negativa ordalag samt du får givetvis inte ha olika namnregister med persondata på hemsidan.

Personangrepp och trakasserier.
Trakasserier behöver inte innebära en systematisk mobbning eller fysiska övergrepp. Det kan också handla om mer subtila saker som anspelningar, utfrysning, undanhållande av information eller överdriven kontroll av en person. Det som framförallt kännetecknar trakasserier är att de är oönskade hos den som utsätts för dem.

Det är svårt att få någon fälld för hot på nätet och om du känner dig kränkt eller förtalad på internet möter du en komplex lagstiftning. Se exempel >>>. I takt med utveckling av internet blir det också allt vanligare att ungdomar filmar övergrepp på varandra och att filmerna sprids vidare. En 17-årig flicka från Falu kommun har åtalats för grovt förtal. Flickan hade videofilmat ett par kompisar som hade samlag och sedan lagt ut filmen på internet, >>>.

Medlemmar i ett tjejgäng lade också ut bilder på sig själva på internet men ett av offren kände till deras webbsida och visade bilderna för polisen. På så sätt kunde hon också peka ut förövarna som kunde gripas Det är olagligt att mobba en annan människa över internet eller via mobilen. Förtal är förtal även på internet och man kan dömas till fängelse.

En av de som drabbats av näthatet är Amanda 16 år. Hon fick läsa om sig själv på nätet där det stod saker som `Fan vad äcklig du är!` `Du är så ful att du inte är värd att leva.`. - I sjuan orkade jag inte mer, säger Amanda om nätmobbningen, >>>

En nätsajt hänger ut stora delar av den svenska kändiseliten genom att visa nakenfilmer och sprida grova sexrykten. Carola, Martin Dahlin och Carolina Gynning är några av dem figurerar på sajten, >>>
Lögnerna sprids också på nätet och några som råkat illa ut är Carolina Gynning som blev anklagade för att knarka och Martin Timell för att misshandla sin fru, >>>

Utvecklingsstörda kränks på nätet och bilder av utvecklingsstörda läggs ut på forum på Internet med kränkande och hånfulla kommentarer från deltagarna i forumet, >>>
Pedofiler i USA hängs också ut på internet och en internet-sajt som hänger ut pedofiler och andra dömda sexförbrytare med namn och adress ska lanseras i Storbritanninen och så småningom resten av Europa, >>>

Det är sällan som tjafs på nätet ledder till misshandel i verkliga livet. Men i detta fall tjafasade ungdomar med varandra på den populära internetsajten Lunarstorm. Det ledde till att en 16-årig pojke fick näsan knäckt på Hagalidskolan i Staffanstorp.

Enligt tidningen www.cio.idg.se var Annika Tiger anställd på Tele2 bland de första i Sverige att göra så kallade "Hat -hemsidor" . Tele2 sparkade därefter ut henne från företaget efter hon avslöjats med att trakassera företagets kunder. Personalen beskrev sedan öppet sitt missnöje med Annica Tiger och var glada över att ha blivit av med henne.
Även privatpersoner ansåg att av de blev trakasserade på internet av henne. De som blev värst åtgångna var svenska föräldrar. Så här berättade en man som blev utsatt för hennes trakasserier och hot, >>> .

Det som skiljer Annica Tiger mot de övriga som sysslar med nätmobbing, personangrepp och trakasserier på internet, är att Annika Tiger med sin väninna Katinka Löfquist dessutom gjorde falska polisanmälningar >>> och förföljde barnfamiljer på deras arbetsplatser, så kallad stalking.
Det som utmärker de båda bedragarna är att de skapade och spred falska rykten och anklagelser på internet. Till exempel om barnporr >>>.
Eller så arbetade de intensivt med att försöka lura tidningar, företag och myndigheterna på olika sätt för att efteråt kunna utnyttja dem till sina egna behov.
De båda kvinnorna organiserade tillsammans trakasserier på internet och förklarade på olika hemsidor sitt hat mot svenska barnfamiljer.
Katinka Löfquist till och med meddelade att hon hellre blev lesbisk om världen endast bestod av svenska pappor. Stalkingen fick med dessa två bedragarna flera nya dimensioner och utvidgades för första gången till att omfatta stalking på internet.
Här kan du läsa mer om de båda första kända cyber-stalkerna i Sverige:

Monica Antonsson
www.antonsson.se
Annika Tiger
www.tiger.se

Några kända personer som drabbats av kvinnliga stalkers är Björn Skifs, Evert Taube och sångaren Krister Sjögren:

>>> Hon vill flytta in i bostaden ". ...
>>> Hon skulle elda upp mitt hem. ...
>>> Hon klättrar upp i träden. Sedan sitter hon där och fnattar sig, härmar en apa eller låter som en kalkon ". ...
>>> Kvinna telefontrakasserade advokat ...

Det har också blivit populärt att knycka andra människors identiteter på internet. En som drabbats är faktiskt utrikesminister Carl Bildt. Någon okänd svensk bloggar i utrikesministerns namn efter att stulit ministerns blogg på nätet >>>. Författaren Björn Ranelid uppskattade heller inte att någon bloggade i hans namn på blogspot.com. Men Ranelid polisanmälde bloggen trots att den redan var nedstängd.
Modejournalisten Sofi Fahrman upptäckte att någon låtsas vara henne på internetsidan Facebook helt utan hennes vetskap.

Hemsidan nodaddy blev också den första hemsidan som utsattes för förföljelse av svenska feminister. Den populära hemsidan blev anmäld till datainspektionen, men godkändes hela 5 gånger, trots kvinnogruppens Annika Tiger 's påtryckningar. Några av de kvinnor som var mest engagerade i trakasserierna gick till och med upp direkt till generaldirektörens rum, för att klaga på hemsidan och Di's beslut.
Att medlemmar i gruppen redan stulit och olovligen publicerat hemsidan nodaddy på internet, höll de naturligtvis mycket tyst om för generaldirektören på Di >>>

Men trakasserar man någon på nätet kan man bli utsatt för hämnd. Hämnden är bara ett klick bort.
Att hänga ut en otrogen pojkvän på internet har blivit ett vanligt sätt att hämnas. Och när skadan väl är skedd är det svårt att skydda sig. >>>
Amir, 18 år råkade ut för hämnd då han sålde en trasig dator men glömde radera innehållet på hårddisken. Nu poserar han ofrivilligt i bar överkropp sedan dataköparen la ut Amirs privata bilder på nätet. Hemsidan har haft över 700.000 besökare. Datorn innehöll bilder av kvinnoben - tagna på tunnelbanan, >>>.

Krig på internet.
Internet har blivit en spegling av samhället i många avseenden och hoten och kränkningarna börjar på nätet, för att sluta i våld i verkliga livet. I Göteborg har man haft stora problem med misshandel och utpressning av ungdomar, enligt Metro 18 maj 2005. Det kan börja som skitprat på en chattsida och slutar med en uppgörelse i verkliga livet. I många fall är både offer och gärningsmän under 15 år och offren har tvingats betala flera hundra kronor för påstådda oförätter för att slippa stryk.

Det har till och med utkämpats ett slags krig på internet där en grupp svenska feminister som arbetar mot kvinnomisshandel "anföll" svenska barnföräldrar som jobbade för gemensam vårdnad. Kriget började utkämpas år 2000 och gruppen kallar sig för Fågel Fenix och finns på www.fagelfenix.se.
Kvinnogruppen med ett 50-tal medlemmar till och med mobiliserade sig och använde militära benämningar när de diskuterade på internet.

Gruppens medlemar
tog upprepade gånger kontakt med och sökte konflikt och "attackerade" på olika sätt okända svenska föräldrar. Bland annat kopierade och stal de barnfamiljers hemsidor, tog kontakt med föräldrarnas arbetsgivare och ljög för polisen i falska polisanmälningar.
Kvinnogruppen tog också kontakt med föräldrarnas exfruar/flickvänner och försökte på olika sätt smutskasta föräldrarna som de kallade för sina "fiender och motståndare".
Minst en av de kvinnliga ledarna hade tillgång till vapen >>> och på deras egen hemsida erbjöds de till och med att beställa misshandel av människor, kanske till och med MORD på sina fiender.
En annan medlem i gruppen ville till och med mörda, trots att hon inte hade någon anledning till det, berättar hon själv på internet.

Flera av kvinnorna beskrev hur de under drogpåverkan hade misshandlat män med våld. Andra kvinnor beskrev utförligt på vilket sätt de skulle vilja genomföra brutala mord på män och pappor.
En av ledarna som startade gruppen skrev på sin egen hemsida, att hon aldrig skulle ge sig, innan hon "gick in i väggen" och blev psykiskt sjuk.

En annan ledare beskrev hur hon skar sig själv i handlederna och låg väntande i sängen tills hennes man skulle komma hem. Detta för att mannen skulle se henne ligga badande i sitt eget blod i sängen.

Ytterligare en person berättade på internet, att polisen inte längre trodde på alla anmälningar hon gjort mot sin man, därför att polisen funnit att hon tidigare inte talat sanning. Kvinnan försökte då få sin egen man förklarad sinnessjuk. Överläkaren konstaterade istället att det var pappan som var frisk. Den f.d hustrun lärde sen ut på internet hur friska män kunde sändas till psykiatrisk tvångsvård utan någon som helst anledning.
I chattforumet på deras hemsida beskriver också en kvinna om sina erfarenheter med satanister som dödar barn och att hon varit intagen på mentalsjukhus.

Flera av de utsatta barnfamiljerna fick kontakta polisen till skydd mot de farliga kvinnorna. Några drabbades också av att deras flickvänner blev utsatta av dom hotfulla kvinnorna.
En av de aggressiva kvinnorna kom över särskild datakommunikation från ett företag då hon hänvisade till sin anställning på ett telekomföretag och med det, så spreds känslig information ut på nätet, som slutade med att en oskyldig kvinna drabbades av ett anfall från hackers.

Samtidigt hotade kvinnogruppens medlemmar föräldrarna på olika sätt, att de skulle råka illa ut och minst en kvinna skuggade en pappa i verkliga livet på hans arbetsplats. Flera gånger spårade kvinnorna också upp föräldrarnas arbetsplatser och en man anfölls två gånger på sina arbetsplatser.
Dom farliga kvinnorna snokade också runt och samlade på information om föräldrarna. Bland annat skaffade man kopior på föräldrarnas vårdnadstvister, om det fanns sådana eller tog reda på deras arbetsplatser och inkomster som de gjorde sig lustiga över på internet.

Carolina Alaniva från Eskilstuna, berättade utförligt att hon kommit namnen på föräldrar i vårdnadstvister och domstolsprotokoll. Hon gjorde sig också lustig på sin egen hemsida och hånade barnfamiljerna som Carolina Alaniva kallade för psykopater eller liknande, >>>. Carolina's väninna, Katinka Löfquist uttryckte också sin avsky på internet och även hon kallade föräldrarna för rättshaverister och förklarade att hennes egen man skulle bli en bra pappa, minsann.

Under tiden som kvinnorna krigade mot männen och föräldrarnas arbetsplatser samarbetade de med tidningen Aftonbladet, men när aftonbladet inte omedelbart lydde, så anmälde ledaren Annica Tiger tidningen till Justitiekanslern. Samtidigt förråde hon sin vän och kontaktperson på tidningen.
Här kan du läsa mera om det.

Nätmobbing på internet.
Nätmobbing har funnits på nätet sedan omkring 1997 och vuxit för varje år. Det är dock samma grupp av personer som sysslade med nätmobbing, trakasserier, förstörelse och hot mot barnfamiljer som är bland de första som ägnade sig åt mobbing på internet. Gruppen blev kända för sitt hat på nätet och de spred falska och påhittade brottsanklagelser på internet om privatpersoner.
Gruppens ledare anses vara Annica Tiger och Katinka Löfqvist. Båda började med hat- och uthängningssidor på internet redan 1997 och blev tidigt kända för bråk på internet mellan privatpersoner och företag. I synnerhet bråkade de båda med andra hundägare i olika chattforum. Datainspektionen kommenterade bråken mellan hundägare på hundägarklubbar som har hund eller kennel och rottweiler hund >>>
Här är några hemsidor om husdjur och brukshundar som har en gästbok där hundägare kunde skriva i:

  • cawarottis >>>
  • Ranchen rottweiler >>>
  • zumas kennel >>>
  • Rottweilerklubben >>>
  • Attityd 's rottweiler kennel >>>
  • Kennel Showbusiness >>>

Medlemmarna i gruppen som sysslade med organiserad nätmobbing var i huvudsak följande personer:....

>>> Annika Tiger, www.tiger.se
>>> Katinka Louise Löfqvist,
www.lofquist.se
>>> Marina Walström,
www.tjejringen.se
>>> Carolina Alaniva, hem.passagen.se/jissa/
>>> Den s.k "Malin Matz", hem.passagen.se/misshandel

Ledarna blev sedan avslöjade med att ljuga för polisen då de båda gick till Södermalms polisstation i Stockholm och gjorde en falsk gruppanmälan mot svenska pappor som de innan trakasserat och hotat.
När de båda avslöjades med att ha trakasserat personer på företag, missbrukat företaget Tele2, ljugit för polisen och med falskhet försökt lura olika företag och myndigheter, så accelererade trakasserierna och hoten mot barnfamiljerna. Ledaren Annika Tiger skapade då den kända feministiska och hotfulla manshatar-sidan nodaddy.se , se bilderna nedan.
På en feministisk hemsida förklarar ledaren Annica Tiger varför hon utför trakasserierna.

Klicka på bilden så kommer hela sidan fram Klicka på bilden så kommer
hela sidan fram
Södermalms polisstation. Klicka på bilden så kommer hela sidan fram

Många gånger skrev dessa båda kvinnor på internet om andra obekanta privatpersoner som de kallade för psykopater eller liknande tillmälen. Annika Tiger skrev också den 15 mars år 2001 till Datainspektionen (Diarenummer 495-2001) och meddelade till Di att hon själv kunde kallas för psykopat.

I ärende nr 701-2001 från den 26 juli år 2001, skriver Datainspektionen slutligen gällande Annica Tiger bland annat... citat " Datainspektionen gör följande bedömning. .....Även kvinnor hänger ut män på internet i syfte att på olika sätt skada, hota, ofreda eller förtala dem. Ett av de grövsta fallen av abuse i Sverige utförs av Annica Tiger på hennes dagbokshemsida "....slut citat.

Annica Tiger har sedan protesterat mot Datainspektionens ordval och formulering och i Länsrätten, mål 14081-01 E, vann Datainspektionen mot Tiger där formuleringen fastställdes av Länsrätten. Annika Tiger protesterade då vidare till Justitiekanslern i mål 2907-01-31 som lade ner ärendet den 30 november år 2001.

Den här historien är sann och den svenska och engelska polisen, datainspektionen, åklagaren och länsrätten i Stockholm och även Justitiekanslern har varit inkopplad i kvinnornas hatkrig mot svenska barnfamiljer. Kvinnogruppen hade även ett eget juridiskt ombud, den kända kolumnisten Marina Walström från Västerås (www.tjejringen.com) som skrev deras inlagor till olika instanser och som berättade för Datainspektionen hur hon jagade barnfamiljers hemsidor över hela jordklotet. Marina Walström var även en av de kvinnor som stal hemsidor och så här säger Journalistförbundet hur de hanterar busar som Marina >>>.

Diskriminering.
Det finns två sorters diskriminering:
Direkt diskriminering är när en anställd eller sökande behandlas sämre av företaget än en person med motsatt kön i en likartad situation. Det måste inte alltid finnas en verklig person att jämföra med, det räcker med att man kan göra en teoretisk jämförelse.
Indirekt diskriminering kan uppstå när arbetsgivaren ställer villkor eller handlar på ett sätt som verkar neutralt, men som i praktiken särskilt missgynnar personer med ett visst kön.

Mejl, anslagstavlor och gästboksinlägg.
Att skicka oönskade mail tillhör inte vett och etikett. Här är ett riktigt ohyfsat exempel på hur man inte ska uppföra sig i en gästbok på internet. Det är en kvinna som kallar personer för sjuka hjärnor, >>>.

Miljontals människor använder Internet och då finns det självklart lika många åsikter som antagligen är ganska olika dina - det gäller att ha respekt för och ta hänsyn till andra. Hamnar du på en hemsida där du har en annan åsikt än ägaren till hemsidan innebär det naturligtvis inte, att du alltid måste meddela webmastern din uppfattning och egentligen är det lättare att bara att gå vidare. Eller hur ?

En del människor klarar inte av att andra har en annan åsikt. Här kan du se några exempel på hur man inte bör uppföra sig. Exemplet handlar om en man som skrev en artikel i Sundsvalls tidning om vårdnadsfrågor och som han blev polisanmäld för.

En annan kändis råkade illa ut. Angel Hansson, sexterroriserades av unga kvinnliga tittare som fantasierade om hans penislängd och förmåga i sängen >>>.
Ett syskonpar som skickat skräppost till miljontals internetanvändare i USA fälldes och brodern dömdes till nio års fängelse. Åtalet är det första i sitt slag, >>>
Gudrun Schyman fick till och med sin e-postadress kapad. Utan att hon hade en aning om det och fick ta kontakt med riksdagens säkerhetsavdelning, >>>

Tänk på detta om du ändå skriver något på en anslagstavla eller sänder ett mejl :
Att svara på mejl.
Att inte skriva för långt.
Att inte påstå att du inte fått mejl.
Att inte förutsätta att mottagaren läser brådskande mejl.
Att inte använda larvigt språk.
Att inte använda taktlöshet. Humor kan lätt missuppfattas i mejl.
Att inte skicka samma mejl till flera på en arbetsplats, trots att det bara berör en person.

Virus kan spridas via nätet, t.ex Trojaner och Netbus.
Var försiktig om du får med en bilaga i din e-post. Undvik att klicka på den helt enkelt. Fast du kan inte vara säker ändå, och därför bör du alltid låta ett virusprogram kontrollera din epost innan du öppnar den. NetBus var ett av de första virusen och är en så kallad trojansk häst. Med hjälp av Netbus kan hackers sedan aktivera via nätet och ta reda på ditt IP-nummer och komma åt innehållet i din dator. Det finns ändå många sätt att komma in i din dator utan att du märker det och det bästa du kan göra är naturligtvis att kombinera ditt virusskydd med en brandvägg.

Visste du om att trojanen Netbus faktiskt skapade av en svensk?

Det har blivit mer och mer vanligt att skämtbilder sänds med i eposten. Många företag har problem med det eftersom det händer att det följer med virus som trojaner som kan tömma ditt bankkonto. Programmet aktiveras först när du besöker din internetbank och tömmer kontot blixtsnabbt, >>>

En ny typ av brottslighet har drabbat internet där företag hotas av Data-utpressare. Kriminella planterar ormvirus och kräver pengar för att ta bort det. De tvingar svenska företag att betala för att slippa virus, >>>.
Ett nytt virus tar din dator som gisslan och kodar alla dina viktiga dokument. Betalar du får du nyckeln - annars förblir datorn oanvändbar, >>>.

Det är naturligtvis mycket ovanligt att någon ertappas med att ha lagt ut eventuella virus på en server som är uppkopplad på nätet. Men ett fall i Sverige har avslöjats, se här vad Annica Tiger gjorde >>>
Här är ett till exempel på en annan kvinna som spred virus och som greps av Belgisk polis. Hon kallade sig 'Gigabyte' eftersom hon ansågs spridit farliga datorvirus. På hennes hemsida kunde vem som helst gå in och hämta hem olika typer av virus för att sedan sprida dem vidare, >>>

Nu finns det virus som bloggar. Det lägger själv på tillägg när den intet ont anande användaren skriver inlägg. Det är trojanen Storm, eller Peacomm, som sprider virus genom att locka till sig besökare, >>>

Det finns bra virsusskyddsprogram och brandväggar. Här är några exempel.

www.symantec.com/
http://wtc.trendmicro.com/
http://www.webtrends.com
www.gfi.com/languard/
www.f-secure.se
www.zonealarm.com (Gratis)

www.networkice.com

Bedrägerier på nätet.
Bedrägerierna på internet ökar kraftigt och sannolikt är det faktiska antalet brott ännu större. I oktober år 2006 anmäldes 481 internetbedrägerier. Allt fler IT-brott begås med hjälp av offentliga datorer. Från datorer på bibliotek, internetkaféer och olika servicedatorer hos myndigheterna görs en rad illegala handlingar som döljer förövarna. Tre flickor från Mellanskåne spårades och kunde åtalas vid Lunds tingsrätt för dataintrång. Flickorna, 17 20 år gamla, har enligt åtalet lyckats logga in på en annan flickas hemsida på en ungdomssajt, >>>.

En 26-årig kvinna har åtalats vid Sundsvalls tingsrätt misstänkt för bedrägeri. Hon har lagt ut annonser på Internet där hon erbjudit sig att sälja biljetter till bland annat konserter.
Ett par från södra Dalarna dömdes för flera bedrägerier mot företag via Internet. Mannen dömdes till 10 månaders fängelse medan kvinnan dömdes till skyddstillsyn med samhällstjänst, >>> .

En 24-årig kvinna i Falun är misstänkt för att svindlat till sig över 100 000 koron från 27 olika personer under förra året. Kvinnan annonserade på internet och Nätsvindlade med djur och löshår, >>>.
En man från Växjö har i en vecka varit utsatts för utpressning. Under hot om att bilder på mannen under sexuella aktiviteter ska publiceras på internet kräver utpressarna att mannen sskulle betala 20 000 kr.

Tusentals svenska män sol-och våras då bedragare låtsas vara kvinnor på nätet. Männen luras att `hjälpa` utländska internetdejter med pengar för att bli besökta. När pengarna väl är överförda försvinner kvinnan för med pengarna.

Nätföretag bluffar också småföretagare då företagen blir lurade att `rädda` sina egna domännamn till hutlösa priser. Det är det senaste skojeriet i raden av bluffakturor och annonsbedrägerier, >>>.

Handelsbankens kunder utsattes för ett jättebedrägeri. Via e-post lurades de att lämna ut sina kortnummer.

Hänga ut människor på nätet!
Femtio procent av alla arbetsgivare kontrollerar personen innan de anställer någon. Och går man på en dejt kan det ha varit bra att ha googlat personen först? Visste du förresten att det finns en sajt för kvinnor som har råkat ut för en otrogen man och hänger ut dessa, fullt sökbart med namn och bild? Den heter www.dontdatehimgirl.com och har drygt 700 000 medlemmar över hela världen - även Sverige - som skriver skit om sina före detta. Det handlar inte bara om otrohet, utan även om detaljerade sexuella böjelser.
.
Det är mycket ovanligt att någon bär sig så dumt åt att den hänger ut andra människor på nätet. Men det har hänt att unga pojkar har lagt ut sexbilder på sina ex-flickvänner. Ännu mer ovanligt är det när kvinnor gör det, men det händer faktiskt, se på detta exempel där en hel grupp av människor blev utpekade. Samma kvinna byggde till och med upp ett helt system på internet med uthängningssidor.

En av de första männen i Sverige som sysslade med uthängningssidor på internet var Johan Klarström från Gävle som gjorde den så kallade Pucko-sidan. Han samarbetade också med andra i att systematiskt trakassera människor på internet. Här kan du läsa mera om Johan Klarström (född 1970) och se hur hans sida såg ut, >>>

Här är några andra exempel:

I flera fall har polisen agerat och hemsidorna tagits bort. Prinsessan Madeleine har råkat ut för det flera gånger, men hovet har reagerat föredömligt och förklarade att när man tänkte ta till advokater så togs hemsidan ner av upprorsmakarna, >>>

Rattfyllerister som dömts i Linköpings tingsrätt 2001 och 2002 har också blivit uthängda på internet, >>>. Hemsidan anmäldes till Justitiekanslern (JK). >>>.
I England blev även hustrumisshandlare uthängda med foto och namn i tidningen SUN, >>>.

En man hängde ut de två män som dömdes för våldtäkten på hans fru, >>>.

På en annan hemsida hängs ett antal personer ut som dömts i domstol för våldtäkt. Både deras personnummer, adress och foton finns med på sidan, >>>.

Hyresvärdinnan till en missnöjd hyresgäst drabbades av en hämnd från sin före detta hyresgäst som lade ut hennes telefonnummer på en chattsida och förespeglade sexuellt intresse. Nu åtalas han för ofredande och den kränkta värdinnan kräver närmare 17 000 kronor i ersättning.

En populär och omtyckt programledare i teve, programledaren för Bingolotto, är en annan av männen som drabbas av en uthängningssida.

Gudrun Schyman blev också uthängd i tidningen expressen och pressombudsmannen Olle Stenholm ansåg att hon tillfogades en oacceptabel publicitetsskada. Men senare fick hon upprättelse när hon överklagade målet

En annan politiker, i Stockholm, hamnade i bråk med en miljöpartist vilket slutade med att han höll på att bli skjuten och mördad. Bråket lades ut på internet och politikern erbjöd en belöning på 30.000 kr till den som kunde hjälpa polisen, --->.

Till och med på riksåklagarens hemsida på internet blev en man som satt häktad misstänkt för förberedelse till flygkapning namngiven. När tidningen Dagens Nyheter (DN) ringde för att fråga om publiceringen togs namnet bort.

ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, publicerade till och med domstolsnummer till ett välkänt ärende som beskrevs i teveprogrammet 'Uppdrag granskning', men som
tevereportrarna åtminstone dolde
, >>>.
Dessutom visade det sig att författaren själv är en kvinnlig polis, den incest kända Monika Dahlström-Lannes som fick förflyttas från Polishögskolan eftersom hon inte ansågs bedriva seriös utbildning. "Oavsett ärende fick Monika Dahlström-Lannes till ett incestanklagelser" - enligt uppgifter, se här >>>. Så här gör man naturligtvis inte när det handlar om oskyldiga barn som dessutom redan råkat illa ut. Samma polis var även medverkande i polisanmälan av den kända sångaren Tito Beltran. Monika Dahlström-Lannes är också känd för att hon tror att incest är en folksjukdom.

Här är ett exempel på en lista som en annan kvinna lagt ut, >>>

Polisen ger tips och råd om vad som händer om någon blir uthängd på nätet och vad du som privatperson kan göra ifall du drabbas av illasinnade personer, >>>.

ICQ och chattforum.
Det är inte ovanligt att människor använder så kallade "nick-names" i ett chattforum. Tro inte att du är osynlig för det. Med hjälp av IP-numret kan du spåras. Det var inte så trevligt, eller hur och hör inte till så god ton och hon spårades upp.

I andra fall så loggas inte IP-numret och då blir det svårare, men det går att få tag i marodören ändå. Det finns ändå flera sätt att förstöra för andra människor. Det finns ett antal kvinnor som satte i system att förstöra andra människors ICQ-namn.

Regeln är att du undviker använda ditt eget namn. Använd hellre ett Nick-namn och använd ett hotmail konto så att all skräppost hamnar där. Det är bättre än att din vanliga brevlåda blir full av skräpreklam.

Dataintrång och hackers.
När internet var ganska nytt saknades det brandväggar och många upptäckte att det var ganska lätt att ta sig in i andras datorer. Numera har de flesta någon slags brandvägg som skydd. Tidigare var det inte förbjudet att hacka någons dator. Själva grundtanken med internet är ju att alla datorerna skulle vara tillgängliga för vem som helst. Många tänkte inte på konsekvenserna när de sen upptäckte att någon stulit något värdefullt ur deras dator. Lagen har ändrats sedan dess.

I Israel till exempel, så använde tre av de största detektivbyråerna ett hackerprogram för industrispionage. Via infekterade CD-skivor och e-post hade de lyckats smitta datorer i andra företags datorer. Det avslöjades under år 2005, genom att författaren Amnon Jackont upptäckte att hans ännu opublicerade roman började dyka upp på internet. Det visade sig, att det var hans tidigare svärson som utvecklat ett hacker-program och sålt det vidare till detektivbyråerna. Programmet hade specialgjorts så att inte något antivirus program kunde hitta programmet.

Den svenska polisen vill nu också använda trojander för att avlyssna skurkarnas datorer. Några länder som redan använder den metoden är Danmark, USA och Kanada. Genom att kompilera om källkoden så kan polisen lura antivirusprogrammen och som menar att "integritetsintrånget är inte större än vid telefonavlyssning eller övervakning med fjärrstyrda kameror"

Till och med privata hemsidor hackas och blir utbytta. Den populära hemsidan nodaddy har till exempel blivit hackad två gånger och förstörd många gånger om.
Den sista gången av utländska hackers med en religös anknytning, se här >>>.
En svensk kvinnlig ledare kunde heller inte motstå, att lägga ut bevis på internet för att demonstrera att hon var inblandad i förstörelsen av hemsidan. Kvinnan till och med lurade den engelska polisen att agera för hennes egen räkning. Hon använde också flera gånger sökmotorer för att lämna olika meddelanden. Det har blivit vanligare och vanligare att hackers använder sökmotorer till sin hjälp för att utföra brotten, >>>

Sara råkade illa ut när hackarna stal Saras identitet på bilddagboken.se – nu beställer de porr i hennes namn och skickar iväg hundratals sexmejl, >>>

Den verklige databrottslingen är i medelålern mellan 30 och 40 år. Hälften av brottslingarna har jobbat mer än 10 år inom företaget. 45% är kvinnor.. (Källa: Nätvärlden #8/1994 sid 36.). Även unga svenska tjejer gör avancerade dataintrång, >>>

Några andra hemsidor som också blivit hackade är Arla, Livets ord och även Länstyrelsens hemsida. Så här såg hemsidan ut hos tevebolaget TV3 efter den blivit hackad. Det var samma hackers som även hackade Aftonbladets hemsida och publicerade lösenord som kända journalister hade.

Klicka på bilderna så kommer hela TV3 sidan fram och sidan med lösenorden.

En del hemsidor kan också vara utförda av hackers som vill komma åt dina lösenord och kontokortsnummer eller din epost. I värsta fall kan du bli lurad att tro att det är din vanliga banks hemsida som du loggar in på, fast det egentligen är en falsk hemsida. --->

Till och med Datainspektionen utsattes för ett angrepp dagen före julafton år 2004, en s.k DDoS-attack (Distributed Denial of Service) vilket medförde att omkring 97 000 dator attackerade webhotellets dator. Attacken var riktad mot Datainspektionen som fick byta IP-numret och flytta sajten till en egen server. Inspektionen ser allvarligt på händelsen skriver den i sin egen tidning magazinDirekt, se www.datainspektionen.se..

Polisens hemsida utsattes för attack och slocknade då drabbades av en medveten överbelastningsattack enligt Rikspolisstyrelsen, >>>.
Hackare lyckades också ta kontroll över en av riksdagens webbservrar och länkade in skadlig kod från en kinesisk webbplats, >>>.

Allians för Sveriges hemsida blev hackad och besökare kunde läsa om de hemliga förhandlingarna om ett gemensamt valmanifest.
Fildelningssajten Pirate Bay blev hackad. Hackarna har stulit samtliga 1,6 miljoner registrerade användares inloggningsnamn och lösenord, >>> .

Ett 15-tal hemsidor med anknytning till laget och supporterklubben IFK Göteborg utsattes för ett hackerangrepp under julhelgen 2007.
Besökaren möttes av ett textmeddelande som inleds med ordet "defaced" - på svenska "förstörd", >>> .

Estniska myndigheter har utsatts för nätattacker från 10 000-tals kapade datorer runt om i världen. Angreppen har pågick i en dryg vecka och många estniska nätplatser kraschade, >>>.

Det är skillnad på hacking och hacking. Företaget Intentia menade på, att de blivit hackade eftersom en journalist kommit åt material som företaget lagt ut på sin dataserver, men valt att inte presentera offentligt förrän några dagar senare. Reuters har, enligt Intentia, hackat sig in i bolagets datasystem och i förväg avslöjats företagets kvartalsrapport.

Men i princip så gäller, att om du lägger du ut något på en server, så är det att betrakta som offentligt och tillgängligt för alla.

Enligt en nyligen genomförd undersökning i Norden utsätts åtta av tio Internetanvändare i hemmet för försök till dataintrång, enligt TT, Sydsvenskan den 9 november 2001.

Ett annat, kanske inte så känt fall, avser en kvinna som var anställd som larmoperatör vid polisens kommunikationscentral i Dalarna. Kvinnan hade tagit ut uppgifter ur polisens allmänna spaningsregister, och sedan sålt dessa för 500 kronor styck till en manlig bekant, som vidarebefordrade uppgifterna till mc-klubben Bandidos. (Mål nr B 793-01).

Lagen ser allvarligt på dataintrång. Så här beskrivs det i Brottsbalken (1962:700) 4 kapitel. 'Om brott mot frihet och frid 10 §. För försök, förberedelse eller stämpling till människorov, olaga frihetsberövande eller försättande i nödläge och för underlåtenhet att avslöja sådant brott döms till ansvar enligt vad som sägs i 23 kap. Detsamma gäller för försök eller förberedelse till olaga tvång som är grovt eller till dataintrång som om det fullbordats inte skulle ha varit att anse som ringa. Lag (1998:206).'

En svensk 19-årig superhackare blev dömd och han var misstänkt för ha hackat bland annat Nasa och sju svenska universitet. Han gjorde intrång på Linköping universitet och ska nu betala 181 000 i skadestånd, >>>
NASA misstänkte också en 16-årig svensk pojke för värsta hackerintrånget hittills. Det var en av de värsta hackarattackerna någonsin. Den amerikanska militären, NASA och internetleverantörer sökte länge innan de hittade honom, >>>.

Barnporr.
Över 800 000 svenskar porrsurfar enligt Aftonbladet, och även många unga kvinnor använder sexsidor på nätet. En kvinna över 50 år från Karlstad skapade ett chattforum för pedofiler. Detta är den värsta formen av abuse och dessutom olagligt. Men det hindrar inte kvinnor från att lägga ut porrbilder. se här, >>>

Var 5:e pedofil är en kvinna, så låt dig inte luras bara för att det är en kvinna som är snäll mot dig ute på nätet,
Här kan du se ett av de värsta exempel på en porrsida som en svensk kvinna i 50-års åldern lagt ut, >>>
Det är Annica Tiger som burit sig åt så fult. Hon spred även falska anklagelser om nakenbilder på barn.

Det har gått så långt att föräldrar kommer lägga ut adressuppgifter om pedofildömda personer på internet för att skydda fler barn mot sexuella övergrepp, >>>.

Din dator kan också komma innehålla barnpornografi – utan att du vet om det. Brottslingar på internet använder så kallade botnets för att kapa datorer och lagra olagliga bilder och filer, >>>. I ett annat fall blev en ung manlig juridikstudent i Lund oskyldigt anklagad för att ha lagrat barnpornografiska bilder i sin dator. Till slut blev han rentvådd i tingsrätten men hade ändå fått utstå samhällets reaktioner, >>>.

Stöd istället rädda barnens kampanj mot barnporr http://www.rb.se
Stöter du på barnpornografi på nätet, kontakta rikskriminalpolisen@rkp.police.se

Sexuella trakasserier.
Med trakasserier p.g.a. sexuell läggning menas när någon uppträder på ett sätt som får dig att känna dig kränkt, förnedrad eller sårad, på grund av din sexuella läggning. Det kan vara ett stötande uttalande, förlöjligande av dig som person, förföljelse, förtal m.m. Det är den utsattes upplevelser som avgör om handlingen eller beteendet är kränkande.

Men tänk även på vad du skriver och bifogar i din epost. En kvinna i England sände ett kärleksmail till sin pojkvän och skrev vad hon ville göra med honom. Han råkade sända det vidare till sina närmaste vänner som i sin tur sände det vidare. Hela historien slutade med att både pojk- och flickvännen fick sluta på sina jobb.
I Sverige skedde en motsvarande historia när en kvinnlig banktjänsteman berättade i ett mail att hon haft sex på jobbet under dagen. Mailet spred sig och det var naturligtvis genant.

Sex och porr på internet.
Porr är en av de största inkomstkällorna på internet och porrsurfning har blivit populärt bland både män och kvinnor.
Undersökningar har visat att var tionde tjej kan tänka sig att sälja sex på nätet >>>.
Många lägger också upp sina egna porrsajter på nätet för att dela med sig av bilder eller för att söka nya partners. Nya tider kräver nya etikettsregler. Krogragg, one night stands och sms kräver nya regler än vad andra länders lagstiftning inte tolererar, >>>.
Till exempel så börjar vanliga småbarnsföräldrar sälja sitt sexliv på internet och göra porrfilmer. Nadja och Henrik spelar in sina sexfilmer i vardagsrummet, >>>.

Lena, 37, skriver om sitt dubbelliv som älskarinna åt flera olika män. Hennes make och barn vet ingenting. - Den enda som känner till det är min bästa väninna, berättar Lena i tidningen Expressen.
Nu söker Petra, 26 ung, välutbildad, snygg och trött på förhållanden, bara sexkontakter. - Jag har fått för mycket kärlek och för lite sex, säger Petra, >>>.
Anneli, 38 har mörkt lockigt hår och ser bra ut. Är välformulerad och rolig. Jobbar på ett fastighetsbolag som utvecklare. Hon har alltid haft en stor sexaptit och nu är hon singel och skickar bilder på sitt underliv, >>>

26-åriga Sophie jobbar som IT-säljare och strippar på nätet. Sophie har bara jobbat som webcam-modell men har fått massor med positiv uppmärksamhet och är stolt över det hon gör.

Gränsen för vad som är tillåtet och otillåtet kan vara hårfin, se här. En 17-årig flicka greps en gång tillsammans med sin mamma i en prostitutionshärva. Samma tjej har nu gripits misstänkt för att ha drivit en eskortfirma på nätet, >>>


Förföljelser och hot.
Det finns många dårar och psykopater ute i cyberrymden. En mentalskötare från Beckomberga mentalsjukhus utanför Stockholm, till och med skrev till Datainspektionen, att hon kunde kallas för psykopat. Jo, det är sant. Men ändå är det ovanligt att något hotar dig eller bedriver förföljelse över internet.

Webbplatsen Lunarstorm är en mötesplats för många. Både unga som äldre får ändå se upp för vad som kan hända om man har otur, >>>

Fame Factory -stjärnan SARA, trakasserades också av kvinnor som förföljde henne. 'Det är riktigt obehagligt', berättade hon i www.expressen.se

En svensk kvinna till och med beställde ett mord på sin man över internet men grep av polisen. Hon la upp en egen hemsida på internet där hon beskrev hur mannen kunde mördas. >>>

Flera föräldrar drabbades till och med, av en kvinna som ringde och maliade till deras arbetsgivare.>
Samma kvinna byggde upp ett system av uthängningssidor på internet.
Här är några exempel hur hon gjorde, ex 1, ex 2, ex 3. Här har texten refuserats.

Copyright och upphovsrätt.
Självklart tar du inte andra texter som finns på andra hemsidor.
Som läsare av en hemsida får du enbart använda materialet från sidan för privat bruk.
Allt material som publiceras är egentligen skyddat av lagen om upphovsrätt. Det gäller både texter, ljudfiler, bilder, foton, teckningar o s v .

Kopiering och försäljning av någon annans material och text är naturligtvis förbjudet. Men du kanske kan få tillåtelse om du kontaktar ägaren. Det är bättre att fråga först innan du får en stämning i brevlådan. Det kan bli mycket dyrt.
Du få inte utan tillstånd överföra materialet till din egen hemsida. Du får inte heller ta kopior och sprida texten och observera, att för skolor gäller inte det s.k Bonus-avtalet i fråga om elektronisk kopiering utan endast fotokopiering. Även skolor måste alltså ha tillstånd.

Ibland kan man använda citat ur materialet. Det är tillåtet, men endast i begränsade utsträckning som följer av upphovsrättslagen som säger att det ska vara i överensstämmelse med god sed och i den omfattning som motiveras av ändamålet, samt att källan alltid skall anges.
Du får citera för att belysa någon annans verk eller för att underbygga ditt egna ställningstagande men du kan inte vidarebefordra någon annans verk som ett självständigt inslag i ditt egna arbete.

Här kan du se exempel på en hemsida som stals och där källan till och med var överstruken >>>
Men ett av de värsta kända krimminella copyrightsbrotten utfördes faktiskt av juristen Marina Walström (född 57) från Västerås som till och med stal hela hemsidor och publicerade på sin ehen server. Så gör man naturligtvis inte.

Fulregistreringar av hemsidor.
Den svenska se-domänen utnyttjades av ett antal utländska aktörer som systematiskt utövade en ny typ av rovdrift på .se-domäner. Aktörerna registrerade domännamn som skulle locka till så många användare som möjligt för att besöka deras egna hemsidor. Till exempel registreras felstavningar av populära webbadresser, företagsnamn eller felaktiga kommunbenämningar. På dessa webbplatser spreds virus och besökare riskerade också för att råka ut för modemkapning, >>>

Bra att veta.
Det finns en del förkortningar som man kan använda sig av för att uttrycka sig. Dels kan dessa gå snabbare att skriva och dels kan de beskriva känslor.

IRL, In real life - I verkliga livet
RTFM, Read the f*cking manual - Läs manualen först
LOL, Laughing out loud - Skrattar högt
<GG>, Many grins - Flinar glatt
HH, Big hug - Stor kram
OKI, Okey - Okey
IMHO, In my humble opinion - Min egen åsikt
Q&A, Question and answer - Frågor och svar
ASAP As soon as possible - så snart som möjligt
BTW By the way - förresten
FAQ Frequently asked questions - vanliga frågor
FYI For your information - bara så du vet
BRB Be right back - jag är strax tillbaka
TIA Thanks in advance - tack på förhand
ROTFL Rolling on the floor laughing - rullar runt på golvet och vrider mig av skratt

Ett annat exempel är där ordet 'inte' är betonat (omgivna av tecknet _ ) för att markera betydelsen, som 'det _tycker_inte_jag'. Annars finns det även symboler som beskriver känslor. Så här kan några se ut.

:-) =Glad
:-( =Ledsen
:-D =Skrattar
{} =Kram
:-|| Arg
:-* En kyss

Om du drabbas.
Kontakta din internetleverantör omedelbart om du råkar ut för något obehagligt på nätet. Dessa brukar kunna hjälpa dig.
Du kan också spåra upp personen själv med hjälp av några av dessa hemsidor

- networksolutions
- networktols

Det vanliga förfarandet om man är missnöjd med innehållet på en hemsida är att kontakta ägaren till hemsidan. I värsta fall kanske du måste kontakta Datainspektioen, www.datainspektionen.se. De kan hjälpa dig och ge svar på dina frågor. Är det något allvarligt som strider mot den svenska lag kanske du måste kontakta polisen, www.polisen.se.

Men du behöver inte vara alltför orolig. Uppför du dig bara klokt om med gott omdöme kommer du inte råka illa ut. Men det är bra att veta, att det finns dårar ute på nätet.

10 goda råd
1. Glöm inte människan bakom datorn
2. Bete dig på nätet som i det dagliga livet
3. Vet var du befinner dig på nätet
4. Ta hänsyn till andras tid
5. Ge ett bra intryck av dig själv
6. Dela din kunskap med andra
7. Var med och motverka missbruk av nätet
8. Respektera andras privatliv
9. Missbruka inte den makt du har eller kan få tillgång till
10. Förlåt andra för deras fel. Du kan också göra misstag.

Bra lösenord.
En 34-årig svensk kvinnlig soldat i Kforstyrkan inledde ett förhållande med en serbisk spion. Hon lämnade över känsliga FN- och Natodokument som spionen krypterat med PGP-teknik. Det tog den svenska underrättelsetjänsten, MUST, flera månader att kryptera spionens lösenord. Några tips till hur du ska skapa bra lösenord är:

Ett lösenord ska

* bestå av minst åtta tecken och blandas med versaler , bokstäver och siffror.
* bytas var tredje månad och får aldrig vara likadant som något av de tidigare lösenorden.

Att skydda sig.
För många som sysslar med modern datateknik, signalteknik och en hel del annat, är det naturligtvis inte några större svårigheter i att spåra missbrukare på nätet. Bor du ute på landbygden blir det ännu lättare att spåra dig.

I Stockholm har en mängd förmögna människor blivit utsatta för mycket stora och grova brott. Ingen vet något och förövarna verkar vara mycket välinformerade, ganska säkert användes e-mailavlyssning.

Det kan vara någon som arbetar hos en teleoperatör som sprider information. Spridningen kan bestå i att man lämnar ut användaridentitet och lösenord eller att man bara lämnar ut kopia på innehåll i e-mailen. Insidern kan göra detta själv p.g.a. mutor eller drivs av eget hat, men det kan också vara på uppdrag av sin kamrater, kanske ovetande och blåögd hantering bara. Det finns ett sådant fall i sverige som är mycket känt.

Enda sättet att skydda dig från intrång är att dra ur nätkabeln till datorn och stänga av mobiltelefonen. Allt annat kan en person med rätt kunskap och teknik ta fram. Trots det, kan de till och med avlyssna vartenda samtal, registrera varenda tangentnedtryckning du gör, bara de hittar telefonkopplingspunkten till ditt hus.

Att skicka ett e-mail, har någon sagt, är som att skicka ett vykort på posten. Det är fel. Det är mycket värre ur informationsspridningssynpunkt. Dels kan du skicka mer information i e-mailet och dels är det lättare att systematiskt söka på Internet jämfört med fysisk post. Läs mer här >>>

Har du en egen hemsida så kan det vara bra att den har en räknare som registrerar alla besökare, och händer det något så kanske du kan spåra förövaren. Så här kan en räknare se ut, >>>.

Du som har barn måste naturligtvis ha uppsikt på vad ditt barn gör på internet och det är naturligtvis inte så lätt. En sak du kan göra är att "montera upp en surfdator", som bara används för surfning. Den kan du sen utrusta med brandväggar och antivirus och ställa in den så att den bara kan besöka önskade hemsidor.

Kammaråklagare Margaretha Lewenhagen är specialist på it-brott. Hon ger råd till föräldrar att sätta in filter i datorerna så att barnen inte kommer in på sajter med sex och porr. Här får föräldrar 10 tips med surfande barn >>>.

Kravet på vuxna har naturligtvis ökat eftersom barnen erbjuds lättare möjligheter att komma åt oönskad information. Vuxenansvaret är ditt och inte barnets.

* Anmärkning * : Polisanmälan lades självklart ner utan förundersökning. ....
* Anmärkning 1: I fall orginalhemsidan har tagits bort från någon tidning har istället länkningen ersatts med en skärmdump från tidpunkten då orginalsidan fanns. ....
* Anmärkning 2: Idag vid hemsidans publiceringsdatum är "Stalking" som begrepp ännu ej straffbart enligt svensk lag. Detta kommer troligen att ändras . Ingen av de nämda personerna har därför ej blivit fällda i domstol för "stalking", även om de själva utförligt har beskrivit på internet vad de själva har utfört . ....
Uppdaterad 2012-06-30


Redaktör och ansvarig utgivare:
John Johansson
yakida@telia.com

www.yakida.se