YakiDa

Monica Antonsson är en extrem lögnare!!

Människor kan inte vara tysta och varje människa beräknas använda 370 miljoner ord under sin livstid. Ungefär en tredjedel av de ljud vi använder när vi talar behöver vi inte läpparna till. Under den tiden och alla de orden blir det många lögner sagda.

Smarta och intelligenta människor behöver inte ljuga, sägs det. Wlliam James Sidis (1898-1944) hade ett IQ på hela 280. Därefter kommer Leonardo da Vinci med ett IQ 220. Den idag mest intelligenta personen lär vara Kim UngYong (f. 1963) som är en sydkoreansk ingenjör. Världens mest intelligentaste kvinna lär vara författaren Marylin vos Savant. Boxaren Muhammed Ali hade ett lågt IQ på 78.
Idag mäter man intelligens på två sätt. Med intelligenskvot -IQ, eller som generell intelligens - g. Den senare handlar om individens förmåga att utnyttja alla andra förmågor den besitter. G brukar ges ett värde mellan 1-9, och där 5 är genomsnittet.

Kvinnor och män är lika intelligenta, fast på olika sätt även om män har cirka 23 miljarder hjärnceller medans kvinnor har 19 miljarder. Det har man kommt fram till vid universitetet i Kalifornien. Män har mer välutvecklad grå substans längst bak i hjärnans hjässlob och det är här som sinnesintryck bearbetas. Kvinnor hade motsvarande välutvecklad grå substans i pannloben, längst fram i hjärnan. Det område som styr människans språkliga förmåga.
Människan är till viss del född till en viss intelligensnivå, men kan förbättra sig genom att lära sig att minnas bättre. Även genom att sköta sin hälsa och äta nyttig kost kan man förbättra sina prestationer.

Varför roas Monica att sprida lögner om människor?
Vanligtvis handlar vardagslögner för att försätta lögnaren i en bättre dager i förhållande till sin omgivning. Den som kommer försent till ett möte och säger att "Jag försov mig", döms hårdare än den som säger "Jag fastnade i en bilkö".
De flesta levande arter reagerar på stimuli som ger någon form av njutning och att ljuga kan hos vissa människor innebära en njutning. Elefanter och gorillor lär sig att äta sinnesvigande Iboga-blad genom att härma tidigare artfränders beteende. Sibiriska renar kan samlas in genom att man lockar dem med snö som dränkts i urin från någon som ätit av den psykedeliska svampen "Amanita muscaria". Människan stimuleras av sex, droger, sötsaker och fet mat. En fara med all njutning är att de många gånger ger ett beroendeframkallande.
Tonåringar ljuger i vartannat samtal med sina föräldrar visar forskning av psykologen Bella DePaulo. Tonårshjärnor söker kickar och alkoholister, knarkare eller spelberoende hittar genvägar för att stimulera hjärnans belöningssystem.

Lättlurade människor har en liten synbark.
Människan litar sannolikt för mycket på sina instinkter varför ödmjukhet och tilltro borde spela större roll i vår förståelse av världen och det bästa sättet för att få reda på hur våra instinkter fungerar kan vara att utsätta människan för förluster, eftersom förluster är lyckade försök att finna nya vägar.
Vill man undgå att drabbas av Monicas alla lögner så kan meditation vara bra. Forskare i Tyskland har visat att meditation förändrar hjärnsubstansen och man får ökad mängd grå substans innanför tinninggloben som är det område som bidrar till att bilda minnen, vilket medför att man lättare kommer ihåg vad som har hänt och lättare kan hantera en lögn.

Med ökad analysförmåga avslöjar man lättare en lögnare. Profesor Allan Snyder i universitetet i Sydney har konstruerat en elektrisk tänkarmössa som stimulerar kreativiteten. När försökspersoner använde mössan ökade kreativiteten och analysförmågan och andelen försökspersoner som klarade testerna ökade tre gånger. Han förklarar detta med att nervcellerna i hjärnbarken lättare sänder ut elektriska signaler.
Professor Karl Deisseroth vid Stanford University har testat med att koppla in ljus in i hjärnan. Tester på råttor visar att de möss som fick ljus i hjärnan blev mer sorglösa och piggare.
Att använda ström in i hjärnan är inget konstigt. Parkinsons sjukdom och svåra depressioner botas med ström.

Lögnare som Monica Antonsson har alltid funnits
Greken Herodotos ansågs med sina reseskildringar som historiens fader men han blev även kallad för "lögnens fader" eftersom han hade svårt att skilja på fabler och fakta. Han kunde till exempel beskriva och krydda sina berättelser med mustiga överdrifter.
Flera gånger om dagen ljuger vi människor och det lönar sig oftast. Men att avslöja en lögnare är nästintill omöjligt. Att dessutom avslöja en lögnare som Monica Antonsson, där man bara kan läsa vad hon skriver medför ett mer omfattande analysarbete.

Forskning visar att människan ljuger en till två gånger per dag. Kvinnor tenderar att ljuga mera för att skydda andra, medan män ljuger för att ställa sig själva i bättre dager. Deprimerade personer ljuger dock minde än andra.
Vem minns inte lögnen från Bill Clinton, "I did not have sex with that woman", eller vänsterpartiets ledare Lars Ohly när han påstod att han spelat fotboll med Lennart "Nacka" Skoglund.
Det finns nu forskning som går ut på att hitta sätt för rättsväsendet att bedöma människors tillförlitlighet. Leif Strömvall forskar inom det på psykologiska instutionen vid Göteborgs universitet.

Sanningsserum existerar inte, fast många tror det och hittills har lögndetektorn (polygrafen) där man mäter andning, blodtryck och puls samtidigt, varit den bästa metoden för att avslöja en lögnare. Den sägs fungera till 80-90%.
Man använder och försöker också tolka kroppsspråket som ett verktyg, och man tittar även på handrörelser. På senare tid lyssnar man mera på det verbala språket, på vad som sägs för att bedöma hur sannolik och logisk en berättelse kan vara. I bästa fall får man indicierna att motsäga sig själva. Även ljudnivån på en lögnare brukar vara högre än normalt. En ny ide är att man skulle kunna scanna av hjärnan med magnetkamera för att se vilka delar i hjärnan som aktiveras vid en lögn.
Om poliser och åklagar tränas i att lyssna ordentligt sägs att de till 85% kan avgöra om en utsaga är sann eller inte. Men det handlar om att veta vad lögnaren ljuger om och hur mycket tid lögnaren haft för att förbereda sig på sin berättelse.

Professor Paul Ekman vid University of Californa, menar på att genom att studera ett ansikts olika mikrouttryck så ska man kunna avslöja en lögnare i samband med spontana reaktioner. Att det rycker i mungipan är ett mikrouttryck, eller ett leende som inte samtidigt har en ögonrörelse. Genom att studera de sju grundläggande ansiktsuttrycken: glädje, ilska, avsky, rädsla, intresse, ledsenhet och överraskning i kombination med verbala motsägelser ökar sannolikheten att man avslöjar en lögnare.

Om man ska driva ett fall till åtal så måste åklagaren tro på att offret talar sanning. Ett intressant fall där både offer och förövare kunde avslöjas med att ljuga var det kända fallet med IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn. Han hade tur som skvätte sin sperma på en mytoman, vilket fick åklagaren att lägga ner åtalet eftersom kvinnan hade ljugit upprepade gånger i förhören och dessutom lämnat motstridiga uppgifter, bland annat om att hon hade blivit gruppvåldtagen i hemlandet Guinea.

Man får dock skilja på vanliga skämt och lögner, som till exempel "Aprilskämtet" som egentligen är en nyårstradition. Det äldsta aprilskämtet har kunnat spåras till Frankrike år 1508.

Monica Antonsson är en extrem lögnare:
Genom Monica Antonssons olika bloggar har ett antal människor och familjer utsatts för extrema lögner och medvetet förtal. Bloggarna som är fyllda med lögner, använder hon som verktyg för att hota med eller för att kunna förhandla fram sin vilja med. Monica öppnade och stängde sina bloggar beroende på om hennes offer lyder henne eller inte.
Flera personer har därför vänt sig till polisen och anmält Monica Antonsson för stölder, ofredande, utpressning, lögner, förtal och hot.
Datainspektionen har också år 2011 tagit emot anmälan i ärende nr 983-2011 mot Monica efter att hon i sin blogg har berättat om en privatpersons svåra sjukdomsförhållanden, som hon skrattade åt.

Det finns några egenskaper som beskriver en extrem lögnare:

- De ljuger för två helt olika personer, om varandra
- De ljuger trots att de har blivit överbevisade
- De gör sig själva till offer
- De klarar inte att erkänna sina lögner
- Lögnerna är otroliga
- De repeterar lögnen
- De förfalskar information

Monica Antonsson gav "
Den dubbla lögnen" ett ansikte vilket innebär att en person ljuger för två helt olika personer, om varandra. Genom att berätta en lögn om den ena personen för den ena och sen göra likadant för den andra, krävs det en mästerlögnare. Det är sällan dessa lögnare avslöjas eftersom lögnerna oftast är så extrema att normala människor har svårt att förstå att någon kan ljuga om så avancerade saker i sådan omfattning. Monica blev avslöjad då hon i sin blogg den 15 maj 2011 hotade en man på Tjörn med att barnens pappa Börre skulle åka till Tjörn och sannolikt misshandla mannen. I sjäva verket hade Monica redan ringt till barnens och sagt till honom att det var pappan själv som var i fara. Monica lurade alltså bägge två och utnyttjade bådas rädsla, enligt säker källa.

Extrema mästerlögnare
ljuger trots att de har blivit överbevisade. I Monicas fall kan ytterligare ett sådant exempel visas i fallet med den kända hatbloggen "Sanningar om Vallentuna", som hon den 8:e februari 2011 förnekade vara ägare till, vilket enkelt gick att motbevisa, bevis1 och bevis2. I debattforumet Flashback så var det denna bloggen som "Bikershell1" hänvisade till flera gånger, "Bikershell2".

En mästerlögnare försöker nästan alltid att göra sig själv till offer genonm att ljuga ihop falska anklagelser om andra. I Monicas fall visas ett sådant exempel med historien om att Monica som 21-åring ska ha smittat ner hela Vallentuna med en könssjukdom, kondylom, läs här

Lögn
Extrema lögnare hittar också på saker för att lura sin omgivning, men de klarar inte att erkänna sina lögner eller be om ursäkt när de avslöjas, vilket normala människor gör. Ett bra exempel på lögn är då Monica felaktigt anklagar en person för att vara fotografen av Lena , där hon påstår att fotografen blev igenkänd. Lögnen presenterades av Monica i två helsidesartiklar, men hon har aldrig bett om ursäkt, trots att hon senare igen felaktigt anklagade ytterligare en annan person.

Läs mer här och här.


Läs mer om lögnens psykologi och särskilt kapitlet om "Tvillinglögner", här

Uppdaterad 2019-09-15


Redaktör och ansvarig utgivare:
John Johansson
yakida@telia.com

www.yakida.se