YakiDa


Historiska rättegångar

Arnold Bennet skrev på 1800-talet – "Priset för rättvisa är evig publicitet".

Under 1800-talet ändrades också synen på de offentliga straffen eftersom de ansågs inhumana och opassande. Istället blev rättegångarna öppnare för allmänheten.

Här kommer några kända rättsfall som gått till historien:

Fall 1 ) Jesus dömdes till döden av Pontius Pilatus

Fall 2) Filosofen Sokrates dömdes år 400 f.Kr efter att han uppviglat befolkningen att fundera över godhet, visdom och odygd när han kritiserade statens demokratiska system. Under rättegången gjorde Sokrates narr av domstolen. Det sägs att han begick självmord eftersom han inte var intresserad av att fly.

Fall 3) Elisabeth I beordrade avrättningen av Maria Stuart, drottningen av Skottland, som anklagdes för att delta i ett försök att mörda drottningen Elisabeth. Maria hade dessförinnan fängslats och suttit 20 år i fängelse.

Fall 4) Forskaren Galileo Galilei ifrågasatte kyrkans världsbild när han upptäckte att jorden inte var skapelsens centrum. Han dömdes till husarrest för resten av hans liv.

Fall 5) Alfred Dreyfus anklagdes för spioneri och dömdes till att bli deporeterad till Djävulsön. Efter ett par år blev han frikänd tack vare att hans bror fortsatte utredningen och fann då en major i franska armen som kunde avslöjas som den verklige spionen..

Fall 6) Nikolaj Bucharin var redaktör för tidningen Pravda och en ledande intellektuell i det gamla Sovjetunionen, men som hade opponerat sig för mycket mot Stalin

Fall 7) Röda arméfraktionen (RAF) hade de båda medlemmarna Andreas Bader och Ulrike Meinhof som under 1970-talet var en av de ledande terroristgrupperna. Gruppen genomförde både mord, bombdåd och bankrån. Rättegången var en parodi och de åtalade gjorde också narr av domstolen under den två åriga rättegången. Men då hade redan Urike redan tagit livet av sig i sin cell. Några månader hade de övriga medlemmarna också tagit sina liv i fängelset.


Djur kan vara kriminella:

År 1474 påstods en tupp i Basel besatt av djävulen eftersom den lagt ett ägg. Tuppen dömdes och brändes.

År 1906 deltog en hund då en mördades en man av två män i Schweiz. Männen dömdes till livstid och hunden fick dödsstraff.

År 1864 dömdes en kroatisk gris för att ha förstört en liten flickas öron. Grisen slaktades och delades ut till hundarna.

År 1681, i Polen, blev en man och en häst brända för att ha haft ett sexuellt umgänge.

År 1916 hängdes elefanten Mary efter att hon trampat ihjäl sin vårdare. Avrättningen blev en del av cirkusens show.

År 1587 fick advokaten Antoine Filliol uppdraget att försvara flugor som anmälts av arga bybor som ansåg att flugorna förstörde deras skörd. Domstolen beslöt att flugorna skulle få rätt att hålla sig till vissa skördar och låta de övriga vara ifred.


Några av historiens största brott:


Brott 1) Det stora tågrånet 1963 som utfördes av 15 rånare. Två av de dömda lyckades fly från fängelset och Ronald Biggs rymmer till Brasilien där han gifter sig. År 2009 återvänder han till England och grips. Han friges dock år 2009. Tack vare att rånarna hade spelat monopol i sitt gömställe kunde polisen hitta fingeravtryck och kunde identifiera 14 av rånarna.

Brott 2) Stölden av tavlan Mona Lisa genomfördes 1911 av snickaren Vincenzo Perugia som dömdes till två års fängelse. Vincenzo Perugia tyckte att tavlan egentligen tillhörde det italienska folket men röjdes av en konsthandlare när han visar upp den för försäljning.

Brott 3) Jack Murphy, Roger Clark och Alan Kuhn lyckades år 1964 stjäla safiren ädelstenen "Star of India", eftersom den klantiga museiledningen råkade stänga av strömmen till larmet. Rånarna greps när de festar runt i Miami.

Brott 4) År 1950 rånades Brink's bank i Boston på 2,7 miljoner dollar av en liga bestående av nio medlemmar. Efter sex år lyckades polisen gripa ligan efter att italienaren Pino tjallat för polisen eftersom han inte fick ut sin andel av bytet.

Brott 5) Ligan "Rufus" består av sju medlemmar och 1876 rånar de Northampton National Bank i Massachusetts. De tar bankens kassör som gisslan i hans hem som tvingas avlämna koden till bankfacket. Det visar sig vara en låssmed som kommit över nyckeln och gjort en kopia.

Brott 6) 1927 rånades banken i staden Cisco, Texas, av Jultomten och tre kumpaner. Rånarna tar några bankkunder som gisslan men alla grips. En av rånarna blir lynchad av folkmassor som lyckades slita honom ur arresten.

Brott 7) Guldrånet på Heathrows flygplats i London år 1983 anses ha utförts av en liga på 15 personer. Polisen insåg snart att det var ett insiderjobb. Två av rånarna grips och får 25 års fängelse. Den svåger som var anställd på flygplatsen får 14 år.Källa: Tidnigen Världens historia.


Uppdaterad 2013-07-30
Redaktör och ansvarig utgivare:
John Johansson
yakida@telia.com

www.yakida.se