Näthatare är dåtidens pirater

Det finns likheter med de dagens moderna näthatare som härjar på internet och gårdagens sjörövare som härjade på de sju haven. Näthatare som idag sysslar med stölder, identitetskapningar, hatbloggar, trakasserier, stalking och hot, är precis lika kriminella och våldsamma som dåtidens pirater. Kanske värre och hade dagens näthatare levt på 1700-talet hade dåtidens pirater säkert framstått som små pojkar i en gosskör i söndagsskolan.

Idag anses de värsta näthatarna vara kvinnor. Fanns det då motsvarande kvinnor som pirater? Ja, det gjorde det och det visar hur väl historien återupprepar sig.

En mycket känd kvinnlig pirat var Madame Cheng som kallades för "Kinas terror" under början av 1800-talet. Hon styrde en piratflotta med hjälp av strikta regler och den som inte lydde henne bestraffades med halshuggning. Madame Cheng var prostituerad som gifte sig med en beryktad pirat. När han dog 1807 tog madame Cheng över ledarskapet för en jättelik grupp av pirater. Under sig hade hon 300 skepp bemannade av 40 000 pirater. Hon drog sig tillbaka år 1810 för att i stället öppna ett spelhus.

Kvinnliga pirater var ovanliga. Därför låtsades både Anne Bonny och Mary Read att de var män när de på 1700-talet seglade på Karibiska havet. På den tiden skulle en kvinna skulle hålla sig hemma och föda barn, men det lockade inte Anne Bonny eller Mary Read . De drack, svor och slogs som män,. Det enda som skiljer Bonny och Read är deras sociala bakgrund. Anne var dotter till en rik handelsman och plantageägare. Mary är legosoldat och dotter till en sjöman som seglat ut till havs och aldrig kommit tillbaka.

Under början av 1700-talet träffas de båda piraterna Anne och Mary för första gången. Mary rekryteras av Sjörövarkapten John Rackham (Calico Jack) medan Anne redan en fast del av hans besättning. De blir snabbt nära vänner. Båda är i 20-årsåldern, har vuxit upp i pojkkläder och döljer sig nu i manskläder. Ryktet om Bonny och Read börjar spridas som två extremt blodtörstiga pirater.

Den 20 oktober 1720 kommer en laglig kapare under kaptenen och piratjägaren Jonathan Barnets från brittiska flottan ikapp dem och för första gången sviker modet hos den normalt så blodtörstiga besättningen av pirater. Piraterna har allt att vinna på att ta upp kampen. Om de tillfångatas väntar en säker död. De ger efter för paniken och slinker ned under däck för att gömma sig. Alla utom två – de enda kvinnliga piraterna ombord: Anne Bonny och Mary Read. De skriker efter männen att de genast ska komma upp igen och slåss som män. Enligt vittnen utkämpar Mary Read, Anne Bonny och en enda av deras manliga besättningskamrater en desperat sista kamp på däck innan de övermannas och tillfångatas.

De tillfångatagna piraterna ställs inför rätta i Spanish Town på Jamaica, och hela rättegången blir en stor attraktion. Rättssalen är full med folk som följer dramat på nära håll. Rättsprotokollet säljs sedan i bokform strax efter rättegångens slut.

Det slutar med att Mary Read insjuknar och dör efter rättegången, möjligtvis i samband med förlossningskomplikationer. Enligt Oxford Dictionary of National Biography, har istället Anne Bonnys ättlingar kunnat visat upp dokument som bevisar att hennes far verkligen fick ut henne ur fängelset. Hon födde också sitt och John Rackhams andra barn. Den 21 december 1721 gifte hon sig med en man från trakten, Joseph Burleigh, som hon fick åtta barn med. År 1782 gick Anne bort som en respektabel gammal dam på 84 år.
Endast de närmaste kände till hennes blodiga förflutna som pirat.

Tiden går igen !!Uppdaterad 2013-12-23

Redaktör och ansvarig utgivare:
John Johansson
yakida@telia.com

www.yakida.se