YakiDa


Journalister tillverkade och spred falsk lista över pedofiler

Men nyheten försvann – gammelmedierna håller kollegerna om ryggen

I mitten av februari avslöjade två bloggare att en journalist hade satt ihop en falsk lista över påstådda pedofiler. Den falska listan spreds sedan vidare av en annan journalist, som dessutom hängde ut två oskyldiga män med namn på sin egen blogg.

För lite drygt två år sedan påstod journalisten och författaren Monica Antonsson att hon hade fått en kopia på en lista över personer som beställt ut barnporrfilmer från ett uppmärksammat mål i början av 1990-talet, den så kallade Huddingehärvan. På den tiden var inte innehav av barnporr förbjudet så ett antal privatpersoner skrev till tingsrätten och begärde att få ut de filmer som beslagtagits. Domstolen upprättade listor på alla som försökte få del av barnporrfilmerna – listor som publicerades 1994 i tidningen Flashback.

Men 2011 påstod Antonsson att hon hade tillgång till en "tilläggslista" som aldrig tidigare publicerats. Detta påstående förvånade många då målet på sin tid var hårdbevakat av medierna, och det inte fanns en enda kriminaljournalist som någonsin hört talas om ytterligare en lista över barnporrbeställare.


Läs mera om avslöjandet HÄR

Monica Antonsson
Journalisten Monica Antonsson
Uppdaterad 2013-03-29
Redaktör och ansvarig utgivare:
John Johansson
yakida@telia.com

www.yakida.se