YakiDa


Monica Antonsson krigar på internet


Kvinnliga krigare
Hedvig Charlotta Nordenflycht, född 1718 anses av många som den första svenska feministen och hon blev en av de första kvinnor som kunde försörja sig med sitt skrivande och tillsammans med Gustaf Creutz och Gustaf Gylleborg grundade de tillsammans "Tankebyggareorden". Några tankar på krig eller våld hade hon inte utan skrev istället fina dikter om kärlek. Hedvig begick senare självmord orsakat av just en olycklig kärlek.

Att just Vallentuna drabbats av ett "krig" beror av att journalisten Monica Antonsson bor där och bråkar med invånarna. Vallentuna har nu som många andra städer i världshistorien drabbats av onda fenomen.

Strasbourg drabbades till exempel år 1518 av en bisarr epidemi av en mystisk dansmani. Folk gick ut på gatorna och dansade i flera dagar tills de sjönk ihop och dog blödande. Folk dansade som i trans och staden började likna ett dårhus. Läkarna i staden föreslog till myndigheterna att låta folk få dansa ur demonerna som slagit rot i deras kroppar, varvid myndigheterna placerade ut musikanter i gathörnen. Minst 400 personer drabbades av dansmanin, och många dog av utmattning. Ett liknande dansfenomen lär ha hänt år 1374 då vilt dansande människor drog från ort till ort i Rhenlandet och samtidigt som de dansade bad de gud om nåd. Idag är forskarna överens om att det var en masshysteri som orsakades av extremt svåra levnadsvillkor.

Monica Antonsson har många fiender på internet och hon berättar gärna i sin blogg hur hon "krigar" mot dessa. Även om Monica Antonsson ser sig själv som en "krigare" så är hon inte den första kvinnliga krigaren. Långt ifrån. Från 1200-talet finns uppgifter om kvinnliga mongoliska soldater. Djingis Khans döttrar till exempel som han fick med sin första hustru Byrte blev senare som prinsessor i olika delar av hans rike. De tävlade i ryttartävlingar, ledde fälttåg och en av dem var en duktig brottare.
I det så kallade Dahomeykriget var det de kvinnliga elitsoldaterna från det lilla kungariket Dahomey kvinnor som fick stor repekt inom den franska koloinalarmen eftersom kvinnorna var så aggressiva och skoningslösa. Den sista krigarkvinnan dog 1979, 19 år efter det att Dahomey blivit självständigt från Frankrike.
Under andra världskriget hade både amerikanarna och ryssarna kvinnliga stridspiloter. Den kvinnliga besättningen på bombplanet "Pistol Packin Mama" blev legendariska. Ryssarna hade det speciella 588.e nattbombsregementet som anföll på låg höjd bakom fiendens linjer. Tyskarna kallade dem för" Nachthexen", "natthäxorna". Idag har vi i istället "Vallentunaligan" med ledaren Monica Antonsson som för ett "krig" på internet.

Det finns till och med kvinnor som har krigat i manskläder. Några är:
- Fransyskan Marie Magdalene Mouron använde sig av namnet Picard.
- Ulrika Elmora Stålhammar tog värvning som man under namnet Vilhelm Edstedt. Urlika var dotter till överstlöjtnant Johan Stålhammar och gifte sig med en piga vid namn Marie Lönman och äktenskapet varade i 10 år.
- Britiskan Christian Davies gick in i armen för att kunna återförenas med sin man som tvångsvärvats.

I Monica Antonssons blogg berättar människor hur de upplever sig hotade av Monica, men kan alla bli en krigare eller mördare?
Bara var tionde mord utförs av en kvinna och det är sällsynt att kvinnor dödar okända personer.
De som forskar om aggressivt beteende är överens om att vem som helst kan döda en annan människa, förutsatt att omständigheterna är de "rätta". Det ser man till exempel i krig där extrema förhållanden framkallar extrema beteenden. Tillgången till vapen är också en faktor som spelar in. De flesta mord som begåtts har gjort vid tillfällen där gärningskvinnan uppfattat situationen som extrem. Det kan vara då gärningskvinnan känt svartsjuka, vanmakt, eller haft psykiska problem. Extrema omständigheter kan dock inte förklara alla mord, eftersom det finns så kallade planerade och målinriktade mord. Som till exempel beställningsmord.
Av de målinriktade morden kan dessa delas upp i två grupper av individer. Den första gruppen består av individer som har någon psykosjukdom. Vanligtvis är det en familjemedlem som drabbas eftersom den sjuke mördaren har levt ett socialt begränsat liv. Den andra gruppen av individer har någon form av personlighetsstörning, oftast väldigt omogna människor som är lättkränkta, impulsstyrda och har ofta svårt att fungera i samspelet med andra människor.
Ett svar på varför kvinnor begår färre våldsbrott kan vara att kvinnor istället i större utsträckning väljer att skada sig själva. De vänder sina problem inåt.
Även när det gäller val av vapen skiljer sig valet mellan män och kviinnor. Kvinnor till exempel använder oftare gift, än vad män gör.

Några av de gifter i historien som använts av kvinnor är:
* Odört: Sokrates dömdes till döden för blasfemi och ha förfört ungdomar i Athen. Han dödades med giftet "Odört"
* Aresenik: Kompositören Tjajkovskij använde arsenik när han gick självmord
* Belladonnadroppar: Kejsar Neros ska ha försökt döda sin egen mor med belladroppar.
* Cyanid: Heindrich Himmler och hans familj tog livet av sig med cyanid.
* Lömsk flugsvamp: Användes i samband med mordet på Påven Clemens VII .


Hur många kvinnor har startat krig? Har kvinnor spelat någon större roll i planering och genomförande av krig?

Här är några andra exempel:

Cleopatra började krig, genom att försöka upprätta ett rivaliserat imperium till Rom, i partnerskap med Mark Anthony. och Boudica.

Boudica, drottning över Icenerna iscensatte ett stort uppror mot Rom, även om hon var allvarligt provocerad.

En annan drottning som gjorde uppror mot Rom var Zenobia i Palmyra. Liksom Boudica, blev hon besegrad, men till skillnad från Boudica tilläts leva.

Aefelflaed också kallad "Lady of the Mercians" dotter till Kung Alfred den store av Wessex, mot danskarna, med sin make kungen av Mercia, och efter hans död ledde hon armén själv.

Matilda av Toscana kämpade mot den österrikiske kejsaren till stöd för påven. Hon styrde en stor del av Italien och var en stor militär ledare.

Jeanne d'Arc startade inte ett krig men deltog aktivt.

Margareta av Anjou som kämpade för sin man Henrik VI av England mot sin rival hertigen av York.

Lakshmibai (den snälle Rani) drottning Jhansi, kämpade oförskräckt mot britterna i Indiska Myteriet på 1850-talet och dog i strid.

Margaret Thatcher genomförde med framgång kriget mot Argentina på Falklandsöarna.

Svenska helgonet "Heliga Birgitta" var under 1300-talet en krigshetsare och försökte få svenska kungen, Magnus Eriksson, att kriga mot "hedningarna" i Finland.

Drottning Elizabeth

Elisabet I av England

Drottning Elizabeth

Anna av Storbritannien

Victoria av Storbritannien

Harriet Beecher Stowe,Uppdaterad 2023-01-21


Redaktör och ansvarig utgivare:
John Johansson
yakida@telia.com

www.yakida.se