Källskydd


Journalisten Monica Antonsson hade gett sin källa löfte om källskydd"

Foto Yakida 2012

Yakida kan nu visa att frilansjournalisten Monica Antonsson verkligen hade utlovat källskydd till sin romanfigur "Mia". Det har till och med Monica Antonsson själv erkänt.

En källa har rätt att sprida information till journalister utan att bli straffad och har rätt att vara anonym. En journalisten får inte röja sin källa och kan straffas om hon gör det.

På hemsidan Wikipedia kallade sig Monica Antonsson sig anonymt för "Lotta33potta" och försökte ändra texten i artikeln "Mia:Sanningen om Gömda" och påstå att Mias anmälan saknade grund och att det var en falskanmälan. Enligt Wikipedia kallar hon sig senare anonymt för "Tomtefis".

Nedanstående skärmklipp visar med Monica Antonssons egna ord, att källan Mia hade rätt, eftersom Monica publicerade fotografier på källans familj och dessutom visste om, att källan ville ha källskydd som Monica dessutom lovat henne.

Detta avslöjar ett av Sveriges största mediala skandaler genom tiderna.

Bild 4. Löfte 2. I sin blogg erkände Monica att hon lämnat sin källa "Mia" löftet om källskydd, och Monica skriver med egna ord i sin blogg följande: - "Jag har inte vid något tillfälle givit Mia något som helst särskilt löfte
utöver det vanliga om källskydd och anonymitet".Bild 5, I sin blogg erkände Monica att hon var införstådd om löftet och hon skriver själv följande.
"Monica Antonsson 23 november 2008 21:29 Susse och Petra Det beror på att
jag har träffat henne i min yrkesroll och att det då var underförstått, sa advokaten, att hon ville vara anonym. Så det har vi bara att rätta oss efter, fotografen och jag. Det gäller emellertid bara oss i och med att vi gjort den här boken."Bild 6. I tidningen aftonbladet erkände Monica att hon hade publicerat bilder på "Mias" familj.
Monica påstår att hon aldrig lovat "Mia" anonymet ,
- Hon har aldrig begärt att jag skall hålla henne hemlig,
MEN Monica själv bekräftade i hennes egen blogg att hon hade lämnat löfte
om källskydd och anonymitet, se bild 4 ovan.

Uppdaterad 20222-01-01


Redaktör och ansvarig utgivare:
John Johansson
yakida@telia.com

www.yakida.se