YakiDa

De sju dödsynderna

Jag anser att Monica Antonsson brutit mot alla dödsynder

Att bryta mot en "dödssynd" innebar enligt de gamla sagorna att man fick en enkel biljett rakt ner till helvetet. Den förste som skrev ner dödsynderna var den grekiske munken Evagrios av Pontikos. Därefter var det påven Gregorius som redigerade listan med dödsynderna. Mänskliga kulturer har nästan alltid haft en slags moralkod som människor försökt att rättat sig efter och som skulle utgöra ett slags ideal som Gudarna påkallat. I Koranen anges en del som ses som riktlinjer, och i bibeln kan man läsa om de sju dödsynderna. "Syndens lön är döden", står det till exempel i Romarbrevet.

De sju dödsynderna är:
- Vällust
- Avund
- Vrede
- Girighet
- Högmod
- Frosseri
- Lättja

Men nu börjar forskare och filosofer tänka i andra banor. Det kanske är så att synden är självaste livet. När människan blir upphetsad så aktiveras större delen av hjärnan, inklusive syncentrum och det har förklarats av att människan är förprogrammerad i generna att vara vällustiga, för att lyckas med att föra fortplantningen vidare, för att överleva helt enkelt. Det är samma med mat, frosseri - vi måste äta för att överleva. I Japan har man forskat och testat att provocera fram avundsjuka. Det visade sig att de försökspersoner man använde aktiverade samma delar av hjärnan som reagerar vid smärta, enligt Hidehiko Takahashi, som ledde undersökningen. Han menade att avund egentligen är något positivt som får människan att anstränga sig och vilja bli bättre, vilket också är en överlevnadsinstinkt.

Det finns forskning där man tittat på vilka länder som är värst av varje dödsynd. Sydkorea toppar listan av vällust, USA när det handlar om frosseri medans Sverige kom på sjunde plats, Mexiko toppade listan när det handlar om girighet. När det gällde högmod så kom Sverige på sjunde plats. Totalt sett så blev Australien det syndigaste landet i världen.

Vill man däremot undvika de sju dödsynderna så ska man leva i kyskhet, avhållsamhet, flit, tålamod, medmänsklighet, ödmjukhet och generositet.


Monicas kumpan Lena Dahlström Johansson gör ett försök till att framstå som dygdig och pratar om kärlek och visar bilder på gulliga änglar i sin blogg. Men ska sanningen fram så var det faktiskt ärkeängeln Mikael, guds härförare och lönnmördare, som enligt gamla testamentet dödade 185.000 assyrier för att hjälpa israeliterna.

Änglar har alltid setts som länkar mellan människorna och gud och på hebreiska betyder änglar för "budbärare". Från början sågs de som guds fruktade soldater med horn och var skräckinjagande. De kunde också sprida pesten i olika områden, som straff från gud.
När Adam och Eva hade klantat sig och ätit av äpplet så ville gud att människorna aldrig mera skulle komma in i lustgården och satte sin ärkeängel Uriel till att vakta porten med ett brinnande svärd. Och det var Uriel som sände syndare till helvetet och såg till att de fick sitt straff.
Så utifrån det perspektivet kan det vara riktigt att Viktiga Lena, som hon kallar sig, och som brukar springa Monicas ärenden, framställer sig som en "liten ängel".


Note: Idag tror fler amerikaner på änglar än på global uppvärmning och år 2007 berättade norska prinsessan Märtha Louise att hon kunde kommunicera med änglar och startade Änglaskolan "
Astarte education", där elever kan få lära sig att prata med änglar om de betalar 24.000 norska kronor.


Uppdaterad 2023-01-21


Redaktör och ansvarig utgivare:
John Johansson
yakida@telia.com

www.yakida.se