Förbjudna böcker genom historien

Under historien har många böcker väckt avsky och vrede bland människor i olika länder och kulturer. Den katolska kyrkan hade till exempel under åren 1529 och ända fram till 1966 en lista med förbjudna böcker. Listan heter – Index librorum prohibitorum.

De böcker som har upprört människor har då oftast handlat om sex, politiska beskrivningar eller tolkningar av religion. Upprördheten har varit så stark att flera av författarna både fängslats, mordhotats, dödats och attackerats. I och med människor och länder mer och mer har utvecklats och demokratiseras har sedan fler av böckerna accepterats och även filmatiserats.

Även i välutvecklade länder har böcker stoppats. Under Nazityskland skedde stora bokbål där böcker av judiska författare brändes. I Danmark stoppades Thomas Rathsacks bok om sitt liv som Afghansoldat.


Bok nr 1:
1984 av George Orwell.
Boken gavs ut 1949 och handlar om framtidslandet Oceanien som leds av en diktator. Boken är en kritik mot det gamla Sovjetunionen som också förbjöd boken. En lettisk sovjetmedborgare dömdes år 1983 till sju år straffläger för att ha smugglat in boken. Boken har sedan filmatiserats.

Bok nr 2:
Mein Kampf av Adolf Hitler
Boken köptes av 10 miljoner människor. Efter andra världskrigets slut plockades boken bort från affärshyllorna.

Bok nr 3: Arsamatoria (Konsten att älska) av Ovidius
Boken ger tips om hur man uppvaktar en partner och även erotiska dikter som ingående beskriver hur man får njutning i sexlekar. Boken ansågs sprida omoral inom romarriket. Författaren Ovidius (43 f.kr – 18 e.Kr.) deporterades till nuvarande Rumänien.

Bok nr 4: Gulagarkipelagen av Alexander Solsjenitsyn
Boken beskriver de sovjetiska arbetslägren som styrdes av myndigheten Gulag. Författaren Alexander Solsjenitsyn var själv lägerfånge i åtta år. Manuset smugglades ut till väst genom microfilm där boken trycktes. Sedan slutet av 1990-talet har boken istället blivit obligatorisk läsning i Rysslands gymnasieskolor. Boken har sedan filmatiserats.

Bok nr 5: De l'infinito Universo e Mondi (Om evigheten, universum och världen)
Boken är skriven av den italienske munken och filosofen Giordano Bruno under 1500-talet. Boken går ut på att solen är universums centrum, vilket inte stämde med kyrkans budskap. Författaren avrättades därför på ett torg i Rom år 1600.

Bok nr 6: Satansverserna av Salman Rushdie
Författaren fick en så kallad fatwa, en slags dödsdom, utfärdad över sig av Ayatollah Khomeyni , Irans ledare. Boken handlar om två skådespelare som överlever en flygkrasch men som förvandlas till änglar varav den ene är god och den andra är ond. Författaren blev år 2007 adlad i Storbritannien men måste samtidigt hålla sig gömd med beväpnade vakter. Flera av hans översättare och förläggare har antingen dödats eller skadats i olika attentat runt om i världen.

Bok nr 7: Sången om den röda rubinen av Agnar Mylke
Boken är kritisk mot den sexualskräck som rådde i det norska samhället i mitten av 1900-talet. Boken anses som en uppgörelse med den moralpanik som rådde eftersom Norge inte var redo för den sexuella revolution som senare kom under 1970-talet. Bokens erotiska beskrivningar var för kontroversiella och Mykle blev 1957 åtalad för grovt sedlighetsbrott. Boken har sedan filmatiserats.

Bok nr 8: Bokserien "Djävulen i Vallentuna. Den onda satan" av John Johansson
Böckerna avslöjade att falska pedofilanklagelser är organiserade och att det sätter både rättstryggheten och rättsäkerheten ur spel i det moderna Sverige under 2010-talet. Som stöd för påståendena visas verkliga exempel upp. Böckerna visar även upp det näthat som svenska feminister driver på internet. Författaren hade mordhotats och utsattes för ett våldsamt och väpnat mordförsök.


Uppdaterad 2023-01-23


Redaktör och ansvarig utgivare:
John Johansson
yakida@telia.com

www.yakida.se