YakiDa

9 historiska bedragare

Eftersom journalisten Monica Antonsson skrivit i sin blogg och dessutom i brev till mina chefer att jag skulle jämföras med massmördaren Breivik har jag tagit fram en lista över olika kända bedragare av olika kön som verkat på jorden under olika tidsepoker.
Yakida beskriver den nya organiserade brottsligheten på Internet, och även näthat och för att få perspektiv på utvecklingen av bedrägerier över tid har jag sammanställt en lista på några av historiens mest kända bedragare. Vad skiljer de främsta bedragarna åt och vad använde de för metoder? Vilka likheter finns?
I de flesta fall verkar det som att pengar har varit den stora drivkraften men det gäller inte för Monica Antonsson. Ska man kunna beskriva och förstå henne kände jag att jag måste ha jämförande underlag för att förstå henne bättre. Av de utvalada baderagarna såg jag att Monica och Johnny Bode hade många gemensamma beröringspunkter. Och då blev det verkligen intressant.....

Frank Abagnales förfalskade checkar. Under 1960-talet förfalskade han checkar till ett värde av 15 miljoner kronor. Han använde sin charm och lät sig bli pilot i Pan America, överläkare i Georgia och advokat i Louisiana. Till slut åkte han fast i Frankrike. Han dömdes i USA till 12 års fängelse, men släpptes efter fem år och driver nu ett företag för att skydda sig mot finansiella skurkar.

Victor Lustig (1890-1947) lyckades sälja Eiffeltornet år 1925. Han förfalskade papper som utgav honom vara en regeringstjänsteman och påstod att Eiffeltornet skulle säljas som skrot. Den andra gången Victor försökte sälja Eiffeltornet blev köparen misstänksam och gick till polisen. Victor flydde till USA och slog sig ihop med Al Capone. Victor dömdes senare till 20 års fängelse på Alcatraz.

Monica Antonsson. Revyartisten, författaren och journalisten som lurade hela Sverige i samband med publiceringen av hennes bok "Sanningen om Gömda". Skapade över 85 olika bloggar på Internet. Ledaren för det som kom att kallas för "Vallentunaligan" bestående av cirka 10-15 personer som agerade i olika bloggar på Internet. Bland annat startade Monica Antonsson år 2011 trenden med så kallade "Kluckida-bloggar" som har som syfte att skada de utsatta personerna. Blev känd för förfalskningar av utlovade källskydd och stölder av upphovsrättsyddat material och sina omfattande trakasserier mot företag och människor på Internet. Hon blev också avslöjad med att ha tillverkat en falsk pedofillista för att bedriva utpressning.

Bernie Madoff. Finansmannen som lurade till sig 500 miljarder. Ansågs som ett geni på finansmarknaden vars finansbolag gav 10-20% avkastning varje år . Alltihopa visade sig dock vara bluff och båg, ett rent pyramidspel. Han avslöjades i samband med finanskrisen då människor började vilja få tillbaka sina pengar.

Finn Malmberg som var vice VD på det kommunala energibolaget Veab blåste Växjö kommun på 30 miljoner då han använde 40 000 kubikmeter olja som han spekulerade med. Finn greps senare i Costa Rica och fick sex månaders fängelse.

Johnny Bode. Rund och glad kompositör och bedragare som skrev många roliga sångtexter. Över 400 låtar spelade han in. Mest kända är nog låtarna på LP-skiva "Bordellmammans visor". Som människa var han en liten småtjuv, en mytoman som förfalskade checkar. Han lät sig envolveras i Nazi rörelsen och när han kom hem till Sverige spärrades han in på mentalsjukhus.

John Myatt genomförde vad som har kallats den största tavelförfalskningarna under 1900-talet. Han dömdes till sex års fängelse.

Elmyr De Hory sålde också förfalskade tavlor över hela världen. År 1968 kunde spansk polis gripa honom på ön Ibiza där han dömdes för homosexualitet och fick två månaders fängelse.

Han van Meegeren. Tavelförfalskare som fick ett års fängelse, men dog 1947 innan han avtjänat straffet.


Note: Begreppet "Vallentunaligan" myntades av Monica Antonsson den 15 juni, 2011 och till både Justitiekanslern år 2016 i samband med brottmålet B 7264-15 och Attunda tingsrätt i mål FT 1947-21 aktbilaga 37, bekräftar Monica att det är hon som är ledaren för det hon kallar för "mitt gäng".
Enligt Monica Antonssons inlaga till en domstol var det ca 15 personer i hennes gäng


Uppdaterad 2023-01-21


Redaktör och ansvarig utgivare:
John Johansson
yakida@telia.com

www.yakida.se