Vackra kvinnor

Ryktet om att blonda kvinnor är dumma kommer från den blonda och prostituerade Rosalie Duthé var mycket vacker men också osedvanligt korkad.
Rosalie var känd för sin förmåga att förföra män i landets förnämsta kretsar under 1700-talets Frankrike. Mest känd blev hon nog för sina långa tankepauser som gav inspiration till den satiriska pjäsen "Les Curiosités de la Foire" (marknadens kuriositeter), som man skrattade åt i Paris under år 1775.

Blondinens rykte blev en del av den amerikanska kulturen i och med att Anita Loos bäst­säljare "Herrar föredrar blondiner" kom ut. Boken blev en film år 1953 med Marilyn Monroe i huvudrollen. Därefter fick blondiner en outplånlig stämpel som flamsiga och korkade.

Blondiner och stora tuttar har alltid varit en attraktion för många män. Under slutet 1890-talet försökte man med att spruta in flytande paraffin direkt i brösten för att göra tuttarna större, vilket slutade i katastrof när flera patienter dör. De amerikanska soldaterna i Japan efter andra världskriget ville ha prostituerade med stor byst. Japanska prostituerade förstorade då brösten med flytande silikon vilket ibland slutade med dödliga konsekvenser.
Därefter konstruerade man fasta silikoninplantat. I motsats till andra material så reagerar kroppen nämligen inte negativt på hela och fasta silikonimplantat. Den amerikanska hemmafrun Timmie Jean Lindsey, får år 1962 världens första bröstimplantat av silikon.

Bröstförstoringsförsök med fett från bl a mage och skinkor upphörde under 1920-talet, eftersom kroppen bara absorberade fettet

Kirurgen Vincenz Czerny blev den förste som opererar in ett bröstimplantat på en kvinna som fått en brösttumör borttagen. Implantatet bestod av en fettknuta från kvinnan själv. Det var år 1895.

År 1977 hamnade den amerikanska tillverkaren av silikon­implantat Dow Corning i en rättegång efter att ett implantat hade spruckit och till slut uppmanar USA:s hälsomyndigheter landets plastikkirurger att upphöra med silikonimplantat tills man bl a utrett materialets cancer­risker.

Det dröjde fram till år 2006 då de amerikanska myndigheterna till slut godkännde silikonimplantaten. Då hade den desperata jakten på en metod att förstora bröst pågått i hundra år.


Källa: Tidnigen Världens historia.


Uppdaterad 2013-07-30


Redaktör och ansvarig utgivare:
John Johansson
yakida@telia.com

www.yakida.se