Milstolpar i tomtehistorien

Historiker anser att tomtens förfader var en liten, slank och förtjusande husgud, en så kallad "lares familiares". Den romerske guden tog hand om huset och eldstaden – om familjen offrade och bad till honom.

Den romerske dramatikern Titus Maccius Plautus (254–184 f.Kr.) skrev om larerna i sin pjäs ?Aulularia?, där guden hjälper en gammal man att gömma en kruka full med guld. Inte förrän svärdottern ingriper och blir god vän med laren kommer krukan med guldet fram igen.

300-talet
Biskop Sankt Nikolaus helgonförklaras för sin kristliga givmildhet. Skyddshelgon för barn, sjömän, fiskare, de falskt anklagade, pantbanker och tjuvar. Förlagan till Sinterklaas, Santa Claus.

1823
Dikten »A Visit from St Nicholas« publiceras i tidningen Sentinel där St Nicholas är tjock och glad med vitt skägg. Han kommer flygande i en släde dragen av åtta renar och tar sig ner i husen genom skorstenen.

1871
Novellen »Lille Viggs äventyr på julafton" kopplar ihop gårdstomten med jultomten. Victor Rydberg skrev, Jenny Nyström illustrerade.

1881
Victor Rydberg skriver dikten »Tomten«.

1930-talet
Den amerikanska jultomten Santa Claus populariseras i Coca-Colas reklam med hjälp av reklamtecknaren Haddon Sundblom (av svensk och finsk härkomst).


Den tjocke vithårige gubben
Tora Wall, folklorist på Nordiska museet, listar tre populära myter om tomtar
En tjock, rödklädd tomte i vitt skägg som kommer med julklappar är ett relativt nytt inslag i vår tradition och kom till Norden i slutet av 1800-talet.

Den ursprungliga tomten var ett folktroväsen, en liten gråklädd gubbe som höll ordning, hjälpte till med djuren och drog lycka till gården.
Innan kristendomen kom till Norden fanns hustomten på varje gård. Tomtegubben eller tomtenissen eller var en äldre man med ett hett temperament.
Varje helg krävde han gröt för att hjälpa bonden att mata djuren och vakta grödorna. Om tomten inte fick sin gröt ställde tomten till med problem. Han kunde till exempel binda ihop svansarna på korna, förstöra bondens redskap eller till och med ta till våld. En tomte som inte trivdes på gården kunde i värsta fall ge sig av, men då drabbades gården av allsköns olyckor. Däremot kunde bonden själv inte flytta ifrån sin hustomte – det danska talesättet ?nissen flyttar med? betyder att man inte kan fly ifrån sina bekymmer.

Folktrons tomte hade inte mycket med julen att göra förutom på en punkt: på julaftonsnatten skulle tomten ha lön för årets hårda arbete. Oftast ett fat gröt med smörhåla i mitten. Åt man upp tomtens gröt eller glömde att lägga på smör kunde det gå illa för gårdens folk.

En sann »myt« om den moderna jultomten är att han från början var ett helgon från Turkiet, det katolska helgonet Nikolaus. I katolska länder växte det så småningom fram en sedvänja där någon klädde ut sig till biskop med spetsig mössa, långt skägg och mantel den 6 december och delade ut gotter och paket till barnen.

År 1836 hade dansken Constantin Hansen en julfest där han hade prytt rummet med pappersbilder som föreställde röda tomtar som dansade kring julgröten, slogs med katten och gick över bron Ponte Molle i Rom för att fira jul i Italien. Figurerna spred sig snabbt och de små nissarna började dyka upp i julsagor i alla nordiska länder. I Sverige blev det Jenny Nyström (1854–1946) som lanserade bilden av glada, snälla tomtar. Det var också vid den här tiden, i början av 1900-talet, som de gamla hustomtarna blev kända över hela världen som jultomtens små medhjälpare. Nu ägnade sig tomten inte längre åt att hjälpa till på bondgården utan han tillverkade i stället julklappar åt snälla barn.


Tomtegeografi

USA: .......Santa Claus en sammanslagning av Sinterklaas och jultomten.
Mexiko:... .....Jesusbarnet och de tre vise männen.
Venezuela, Peru, Bolivia, Argentina: ....Papá Noel.
Brazilien:....... Bom el Velhinho (gode gamle mannen)
Chile: ............Viejito Pascuero (Gamla julmannen)
Polen, tjeckien, Ungern:..... Mikulás eller Szent Miklós, variant på Sankt Nikolaus, I sällskap med Ängeln och Djävulen.
Wales:..... ......Siôn Corn »Skorstens-John«.
Tyskland:........ Jesusbarnet. Nikolaus tillsammans med assistenten Knecht Ruprecht.
Nederländerna: ....Sinterklaas, helgonet Sankt Nikolaus och hans knekt »Zwarte Piet (Svarte Per)«.
Frankrike:..... ..Père Noël.
Spanien:....... De tre vise männen Kaspar, Melchior och Balthasar.
Italien: ..........Babbo Natale och La Befana på kvast.
Island: ...........13 stycken Jólasveinar.
Ryssland:.... ...Farbror Frost (Ded Moroz) och barnbarnet Snöflicka.
Libanon:..... ....Papa Noël.
Egypten: ........Papa Noël.
Sydafrika:... ...Sinterklaas.
Kina: .............Pinyin.
Indien: ..........Jingal Bell, Telugu, Thatha (gamla julmannen), Marathi (äldre julmannen).
Japan: ..........Santa-san.
Australien: ...Santa Claus.Uppdaterad 2013-12-28


Redaktör och ansvarig utgivare:
John Johansson
yakida@telia.com

www.yakida.se