Polis historia

Polisen är drygt 3000 år gammal. Den första poliskåren ska ha bildadats av Egyptierna omkring 1550-1069 f.Kr. Poliskåren hade som uppgift att bl.a bevaka palats och heliga platser och bestod mest utav ett nomadfolk som kallades för medjayfolket.

I antikens Grekland fanns också en särskild vaktkår bestående utav slavar. Själva ordet "polis" är grekiska och betyder stad.
Där fanns en vaktkår i Rom som kallades för Vigiles som både var en vakt- och brandkår som upprätthöll lag och ordning på gatorna. Efter sex års tjänstgöring hade slaven utfört sin plikt och blev en fullvärdig romers medborgare.

Rättsystemet som det var under Romarriket var annorlunda jämfört med det moderna. Till exempel blev den som förlorade sitt mål i en domstol, om man anklagde någon annan, brännmärkt med ett "K" i pannan. Detta "K" betydde Kaluminator, d.v.s den som kommer med falska anklagelser

Världens första kriminolog anses vara den franske detektiven Eugene Vidocq. Han var chef för en nybildad kår av detektiver under åren 1811-1812. Enheten hette Surete Nationale. (Nationell säkerhet). Tack vare att enheten var så effektiv blev Vidocq en avskydd och fruktad man i den undre världen.
På den tiden fanns inte internet med foton så skurkarna visste inte hur han såg ut. Han blev dock överfallen av skurkar vid flera tillfällen och till slut iscensatte Vidocq sin egen död.
År 1828 gav han ut sin självbiografi L´Héritier.

Vad som däremot inte är alltför känt är att Vidocq själv hade ett kriminellt förflutet och satt i fängelset La Force. Det var i fängelset som han bytte sida och började hjälpa myndigheterna och fick hjälp med att utveckla sitt detektivarbete med hjälp av sin älskarinna Annette som fortfarande fanns utanför murarna.

Vidocq uppfann och skapade flera metoder som fortfarande används vid utredningsarbeten. Vidocq var den förste att analytiskt studera en kula i förhållande till pistolens pipa. Han tog även fram papper som man inte kunde fuskändra på och han vidareutvecklade tanken att blodgrupper reagerade på vissa kemikalier. Han konstruerade också föregångaren till dagens cylinderlås. Han skapade också ett gigantiskt kartotek på kriminella, det första brottsregistret.

Hans metoder har använts av världens främsta experter inom kriminologi. Föreningen The Vidocq Society bildades år 1990 av tre f.d utredare. De tre utredarna hade som syfte att gemensamt gå igenom gamla mordutredningar och försöka hitta sanningen, om någon var skyldig eller om ett justitiemord skett. Nu träffas fortfarande cirka 60 f.d utredare i Pennyslvania i USA för att lösa olika mordgåtor.

En annan känd detektiv är naturligtvis den skotske detektiven Allan Pinkerton som år 1850 startade The Pinkerton National Detective Agency, och som blev den första detektivbyrån som hade kvinnliga detektiver anställda. Mest känd blev Pinkerton kanske för att år 1861 ha räddat USA:s president Abraham Lincon från ett attentatsförsök. Oturligt nog dog Pinkerton själv av en infektion efter att ha råkat bita sig själv i tungan.


Källa: Tidnigen Världens historia.

Uppdaterad 2013-07-30


Redaktör och ansvarig utgivare:
John Johansson
yakida@telia.com

www.yakida.se